Harold Pinter kapta az irodalmi Nobel-díjat

Erősen politikus személyiséget választott a svéd akadémia a 2005-ös irodalmi Nobel-díjasnak: Harold Pinter brit drámaíró az iraki háború ellen versekben emelte fel a hangját. A meglepő döntés bejelentése után többen kritizálták a svéd akadémiát.

Indoklásában az akadémia kiemelte: Pinter olyan író, aki "színdarabjaiban feltárja a hétköznapok fecsegése alatt tátongó mélységeket, és behatol az elnyomás zárt térségeibe. Pinter visszahelyezte a színházat alapjaira: a körülzárt térre és a kiszámíthatatlan párbeszédre, amelyben az emberek ki vannak szolgáltatva egymásnak, s amelyben a látszat porrá omlik".

Pinter három napja, október 10-én ünnepelte 75. születésnapját. A világháború utáni angol irodalom egyik legfontosabb szereplője első sorban drámaíróként szerzett sikereket, de írt forgatókönyvet, rendezett színdarabot és filmet, és színészként is kipróbálta magát. Az elmúlt években markáns háborúellenes nézeteivel keltett feltűnést.

A Guardian liberális lap hasábjain az iraki háború ellen jelentette meg verseit, melyeket a NOL is közölt - a díj bejelentésének napján elhunyt Eörsi István fordításában:

A brit drámaírónak számos darabja jelent meg magyarul. Holdvilág című művét a Bárka Színház vitte először színre. A gondnok című művét számos magyar színházban játszották - ez az 1960-ban írt abszurd dráma jelentette Pinter számára az áttörést, és hozta el a sikert. Kétszer jelölték forgatókönyvíróként Oscar-díjra is: 1981-ben A francia hadnagy szeretője két évvel később az Árulás című filmek története került az amerikai zsűri által kiválasztott öt legjobb alkotás közé.

Harold Pinter eddig 29 darabot és 21 forgatókönyvet írt. Hivatalos honlapja 27 színházi rendezést sorol fel. A drámaíró eddig is számos elismerésben részesült: többek között Shakespeare, Pirandello és Moliere nevét viselő díjakat nyert. Írás mellett Pinter a cricket nagy rajongója, egy angol csapat elnöki tisztségét is betölti.

Az első reakciók

Kertész Imre, a három évvel ezelőtti irodalmi Nobel-díjas jobban szerette volna, ha az angol Harold Pinter helyett magyar írót tüntettek volna ki az idei irodalmi Nobel-díjjal. Kertész Berlinben úgy nyilatkozott, hogy gratulál Pinternek, de nem ismeri, nem olvasott tőle semmit. "Jobban örültem volna, ha magyar nevet látok, s örülnék, ha mindennap Nobel-díjat osztanának" - közölte az író.

Marcel Reich-Ranicki, a legnevesebb német kritikus jó és helyes döntésnek nevezte a stockholmi akadémia állásfoglalását. Pinter tipikus színpadi szerző, aki nem csak a kritikusok körében aratott sikert. Nem úgy írta a műveit, hogy közben hátat fordított a publikumnak. Pinter magányos egyének mindennapjait ábrázolja, s azt, hogy ezeket a magányosokat valamilyen zavaros erők és hatalmak fenyegetik - mondta Reich-Ranicki.

Sok megfigyelő meglepőnek tartja a döntést, s röviddel annak kihirdetése után elhangzottak az első bírálatok is. Sigrid Löffler osztrák irodalomkritikus "bizarr választásnak" nevezte Pinter kiszemelését a díjra. Nem fejtette ki részletesen első nyilatkozatában, mit ért ezen, de hozzátette: "Én semmiképp sem választottam volna őt, arról nem is beszélve, hogy Pinter már kiment a divatból".

Denis Scheck neves német irodalomkritikus egyenesen "a világirodalom megsértésének" nevezte Pinter kitüntetését a Nobel-díjjal. "Ezek után megfontolandó, nem kellene-e a díj nevét átváltoztatni a vándorszínészek és vándor színtársulatok kitüntetésére" - mondta kölni nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a díjról határozó bizottság "lejáratta magát ezzel a döntéssel".

Zűr a bejelentés előtt

Az idei irodalmi Nobel-díj átadása előtt váratlanul lemondott Knut Ahnlund, a 18 tagú zsűri egyik tagja. A svéd író a tavalyi döntés ellen kívánt tiltakozni, de többen furcsának tartották, hogy miért pont ezt a hetet választotta döntésének bejelentésére, mikor a keményen kritizált Elfriede Jelinek tizenkét hónapja már Nobel-díjasnak mondhatja magát.

A zsűri hivatalos állásfoglalása szerint Ahnlund ezzel csak a maximális figyelmet akarta magára terelni, mások azt feltételezték, hogy az idei győztessel is baja lehet. Egyébként Ahnlund lemondásával csak egy hangzatos gesztust tett, mivel a bizottság tagjait életük végéig jelöli ki a svéd király, így kilépni sem lehet a zsűriből.

Idén a szokásosnál később jelentették be a díjazott nevét, mely kérdéseket vetett fel az irodalmi megfigyelők körében. Harold Pinter nem szerepelt a Reuters által előzetesen kiadott esélyesek listáján.

(NOL)

Harold Pinter
Harold Pinter
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.