Transzatlanti turné a Fehér Háztól az Élysée-palotáig

A múlt pénteki fehér házi vizit után ma az Élysée-palotába hivatalos Gyurcsány Ferenc, akit Párizsban azért is szívesen látnak, mert a magyar kormányfőtől friss washingtoni beszámolót hallhatnak arról, hogy George W.

Bush amerikai elnök miként látja a transzatlanti kapcsolatokat. A Gyurcsány-vizit értékét az is jelzi, hogy a miniszterelnököt nemcsak megbeszélésre, hanem ebédre is vendégül látja Jacques Chirac köztársasági elnök: ilyen megtiszteltetés nem államfői szintű külföldi vendégek esetében ritkán fordul elő.

Párizsban azt is hangsúlyozzák, hogy a kelet-európai rendszerváltások óta egyenletesen fejlődő, történelmi traumáktól megszabadított francia-magyar viszonyban egyik részről sem érvényesülnek belpolitikai szempontok. Sikeresnek tartják a franciaországi magyar gazdasági évet, amelyről Chirac tavaly februári budapesti látogatásán született megállapodás, s más közép- és kelet-európai ország eddig nem kapott ilyen lehetőséget. Francia részről komoly érdeklődés mutatkozik a kis- és középvállalati szférát érintő együttműködés kiterjesztésére. Ebben - és a gazdasági kapcsolatok fejlesztésében - meghatározó szerepet játszik az itt széles körökben ismert Medgyessy Péter volt miniszterelnök eredményes "lobbizása".

A jó viszony ellenére kevés remény mutatkozik arra, hogy francia részről gyökeresen változtatnának a magyar munkavállalókat sújtó átmeneti korlátozásokon. A kultúra viszont olyan terület, ahol a kulturális identitásra és a kulturális javak megőrzésére egyaránt érzékeny két ország könnyen közös nyelvet talál. Párizsban annak is komoly (politikai) jelentőséget tulajdonítanak, hogy az uniós kulturális miniszterek a tervek szerint november közepén, Budapesten találkoznak.

Párizs, 2005. október

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.