Kurátorlázadás az üdülési alapítványnál

Robbanásig feszült helyzet alakult ki a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumában: a kurátorok többsége megelégelte az elnök döntési és vezetési gyakorlatát. Az ellentét azzal csúcsosodott ki, hogy az elnök megválna az üdülési szolgálat ügyvezetőjétől, akihez viszont a kurátorok ragaszkodnak.

Miközben minden korábbit meghaladó eredményeket ér el a támogatott üdülési csekkek forgalma, úgy tűnik, véglegesen megromlott a viszony, bizalmatlanság uralkodik a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumának elnöke és tagjai többsége között. (A 12 tagú kuratórium fele a hat szakszervezeti szövetség, másik fele a munkaadói szervezetek és a kormány delegáltja.) A lapunkat megkeresők egyelőre névtelenül nyilatkoztak, jelezték viszont, hogy sajtótájékoztatón készülnek a szélesebb nyilvánosság előtt is feltárni a kuratóriumban kialakult állapotot.

Az alapítói jogokat gyakorló kancellária alá tartozó MNÜA kuratóriumának elnöke, Karácsony Mihály 2003 óta van e poszton. Egy ideje azonban folyamatosan konfliktusba került a kurátorokkal, akiknek többsége elfogadhatatlannak tartja vezetési gyakorlatát. Informátoraink szerint az elnök úgy tekinti saját pozícióját, mintha egy személyben, a kurátorok bevonása nélkül lenne jogosult igen nagy összegű - néhány milliótól több tízmillióig terjedő - költségekkel járó intézkedéseket meghozni. Kifogásolják, hogy nem vonta be a testületet az MNÜA arculatátalakításába, nem szólhattak bele, hogy kit bízzanak meg a feladattal, nem adhattak javaslatot a kivitelezésre, márpedig - állítják - egy cég vezető testületének joga van legalább a döntés előtt rápillantani a saját külső képével kapcsolatos intézkedésekre. Az üdülésicsekk-forgalmazás 25 milliós reklámkampányáról is a kurátorok nélkül döntött az elnök.

Mendemondákra is okot adott Karácsony azzal az indítványával, hogy az alapítvány és két cége - a csekkforgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat és a volt szakszervezeti üdülők hasznosításával foglalkozó Hunguest Vagyonkezelő Rt. - közös székházba költözzön. (Jelenleg bérleményben működnek.) Az elnök ugyanis kijelölt a XIV. kerületi Hermina úton egy épületet, amelynek 34 százalékos tulajdonrészéért 450-500 millió forintot kellene fizetni. A szakszervezeti kurátorok ezt nem tartják indokoltnak, ezért mindeddig nem járultak hozzá a vásárláshoz. Úgy tudjuk, Karácsony eltökélt, s úgy intézkedett, hogy egyelőre kibérlik az ingatlanrészt.

Személyi kérdések is nehezítik az elnök és a kurátorok közötti együttműködést. Immár egy hónapja lejárt az alapítvány által felosztható támogatásra idén 800-900 millió forintot biztosító Nemzeti Üdülési Szolgálat ügyvezetőjének szerződése, azonban máig nem sikerült megegyezni arról, hogy megújítsák-e - mint ahogy ezt a kurátorok többsége szeretné - a szerződést, vagy pedig - amihez viszont az elnök ragaszkodik - új személyt nevezzenek ki. A kuratórium júniusi ülésén végül kenyértörésre került sor, mert Karácsony "megsértődött" amiatt, hogy leszavazták az ingatlanvásárlási javaslatát, s azóta sem hívja össze a testületet - állítják informátoraink.

Kérdésünkre, hogy az elnök tud-e arról, hogy elégedetlenek vezetési gyakorlatával, informátoraink elmondták: Karácsony úgy értelmezi az alapító okiratot, hogy két kuratóriumi ülés között a döntéseket az elnök hozza. A kurátorok viszont úgy gondolják, alapvető, nagy összegű költségeket igénylő döntéseket nélkülük nem hozhat meg az elnök. Arról pedig, hogy a helyzetről tájékoztatták-e az ügyben illetékes kormányzati vezetőket, azt mondták: levélben többször megkeresték Kiss Péter kancelláriaminisztert, aki azt válaszolta, hogy nincs hatásköre intézkedni.

Karácsony Mihály cáfolta, hogy "robbanásig feszült" lenne a helyzet a kuratóriumban. Csupán arról van szó - hangsúlyozta -, hogy néhányan nem ismerik az alapító okiratot, vagy nem fogadják el azt a pontot, amelyik felsorolja a testület feladatát és hatáskörét. Az elnök szerint a kurátorok egy része szabotálja a megjelenést a kuratóriumi üléseken, és minden létező helyre beadványokat, feljelentéseket ír. Most azért fordulnak a sajtóhoz, mert eddig egyetlen fórumtól sem kaptak támogatást - állítja Karácsony, aki szerint a testület augusztus 19-én is ülésezett. A személyi kérdésről kirobbant vitáról azt mondta: az ügyvezető igazgatónak lejárt a megbízása, utódjáról egyeztetnek, s várhatóan a következő kuratóriumi ülésen döntenek. "Egyesek nyomást akarnak gyakorolni a húszmillió forintot meghaladó évi jövedelmet biztosító állás betöltése érdekében" - fogalmazott Karácsony. Kijelentette azt is, hogy az alapítvány és cégei közös elhelyezését a kuratórium megszavazta. (Informátoraink nem ezt vitatták. Azt kifogásolták, hogy csaknem 500 millió forintért tervezik a közös székház vásárlását.)

Mindazonáltal az MNÜA megtizenhétszerezte a szociálisan rászorultak támogatását, megtízszerezte vagyonának hozamát, megötszörözte az üdülésicsekk-vásárlás összegét, s megszüntette cégeinek 1,6 milliárd forintos veszteségét - összegezte a kuratóriumi elnök az eredményeket.

Hattyú-ház. Az már biztos, hogy innen elköltözik az MNÜA
Hattyú-ház. Az már biztos, hogy innen elköltözik az MNÜA
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.