Bácskai-per: tanúskodó miniszterek

A belügyminisztert, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkárt és a kancelláriaminisztert is tanúként hallgatták ki tegnap a Bácskai János dandártábornok elleni büntetőperben.

A Bácskai János dandártábornok, a maffiaellenes központ egykori főigazgatója elleni büntetőper tegnapi, Szegeden tartott tárgyalási napján Lamperth Mónika belügyminiszter tanúként arról számolt be: két évvel ezelőtt Bácskai János egy személyes találkozón hozta tudomására, hogy egy társaságban megismerkedett Kulcsár Attilával, aki azt mondta neki, veszélybe kerülhetnek a Pannonplast-ügy dokumentumai. Lamperth Mónika hozzátette: a beszélgetés során Bácskai azt is mondta, hogy a belügyminiszter férje is belekeveredhet a Pannonplast-ügybe. Lamperth Mónika elmondása szerint utóbbi feltételezést határozottan visszautasította, majd arra szólította fel Bácskait, hogy "a jövőben beosztásának megfelelően járjon el". Lamperth hozzátette: a találkozóról tájékoztatta kabinetfőnökét és annak helyettesét, majd az utóbbin keresztül írásbeli jelentést kért Bácskaitól az ügyről, de azt nem kapta meg.

A tárgyalásra tanúként beidézett Kiss Péter kancelláriaminiszter arról számolt be: annak idején találkozott Bácskaival, aki ugyanarról tájékoztatta őt, mint a belügyminisztert. Bácskai védőjének arra a kérdésére, helyesnek tartotta-e a kancelláriaminiszter azt, hogy a dandártábornok őt is tájékoztatta, Kiss Péter azt válaszolta: a formális hivatali rendből ez nem következett volna, de nem látott benne kivetnivalót.

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár azt mondta: egy személyes találkozón Bácskai arról tájékoztatta, hogy egyes feltételezések szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél nem szabályos a Pannonplast-üggyel kapcsolatos adatok védelme, ezért merült fel, hogy a rendőrség - a felügyeletet megelőzve - menjen ki a brókercéghez. A tárgyaláson Tóth András és Bácskai János ellentmondásba került abban a kérdésben, ki indítványozta a személyes találkozót. Mindketten maguknak tulajdonították a kezdeményezést.

A vád szerint Bácskai János 2003 júniusában Kulcsár Attila kérésére eljárt azért, hogy a PSZÁF "ne fedezzen föl" pénzügyi visszaéléseket. Bácskai - tudatában annak, hogy Kulcsár Attila bűncselekményeket követett el - rendőri vezetőket próbált megtéveszteni - áll a vádiratban.

A Bácskai elleni büntetőperben első fokon eljáró Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa - nem jogerősen - kimondta a tábornok bűnösségét, ám a Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítette az ítéletet, s új eljárást rendelt el - ezért folytatódott az ügy Szegeden. A következő tárgyalási napot október 17-ére tűzték ki. Az eljárás további tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

Lamperth Mónika belügyminisztert tanúként hallgatták meg
Lamperth Mónika belügyminisztert tanúként hallgatták meg
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.