Fedezd fel a tudományt!

Játszva tanulni, tanítani a természettudományokat - ehhez nyújt segítséget a kontinens tanárainak és diákjainak az Európai Bizottság támogatásából a közelmúltban az Európai Sulinet hálózat által létrehozott Xplora honlap.

Az ötlet Öveges professzort idézi, aki évtizedekkel korábbi tévéműsorában estéről estére kísérletekkel tette élvezhetővé a fizikát. A világ nagy részén a fiatalság ódzkodik a természettudományoktól, meglepően kevesen szeretnének fizikából, kémiából, biológiából diplomát, annak ellenére is, hogy nap mint nap azt hallja az ember, hogy a jövőt, biztos megélhetést a mérnöki tudományok, az informatika, a gén-, bio- vagy éppen a nanotechnológia jelenti.

Éppen ezért világszerte indítnak a természettudományokat népszerűsítő kampányokat, s néha a szervezők lepődnek meg a legjobban az elért sikereken - ahogyan például a fizika évét kísérő rendezvények esetében történt. Az az első lépést az oktatás megreformálása jelenti: azt, hogy képletek mechanikus magoltatása helyett sokkal inkább a játszva tanítás kapjon fő szerepet. E gondolatmenet jegyében hozta létre az Xplora portált (www.xplora.org) az Európai Bizottság támogatásával az európai nemzeti iskolai hálózatokat összekötő Európai Sulinet (www.eun.org).

Az Xplora legfőbb célja a természettudományok terén a kontinens legjobb pedagógiai gyakorlatainak, feladatainak és játékos kísérleteinek, összegyűjtése, illetve megosztása az érdeklődő tanárokkal, valamint tanulócsoportok, osztályok bevonása összeurópai egyszerűbb, és bonyolultabb, több háttérinformációt igénylő kísérletekbe. Mindehhez közösségépítő interaktív fórumot, továbbá a munkát megkönnyítő, szabadon letölthető dokumentumokat és szoftvereket kínál a háromnyelvű (angol, francia és német) honlap. Elérhetőek a legfrissebb tudományos hírek, a felhasználók bármikor átnézhetik az aktuális tananyagukat érdekesebbé, megfoghatóbbá tevő ötletek, trükkök, technikai megoldások után kutatva a természettudományok oktatását segítő digitális tananyagok adatbázisát, az ilyen honlapokhoz vezető linktárat is. Az Xplora minden feladatnál részletezi, hogy elvégzésük, megoldásuk során milyen képességeket, készségek, ismereteket sajátíthatnak el az általános vagy középiskolás tanulók. A tanárok rövid és hosszú távú kísérleteket egyaránt találnak a honlapon, melynek további érdeme, hogy közvetítésével és a gyorsan fejlődő technikai eszközpark és információtechnológia segítségével olyan, az iskolában anyagi okok miatt megvalósíthatatlan kutatásokat is figyelemmel kísérhetnek tanítványaikkal, amelyek a világ vezető tudósait is foglalkoztatják.

A honlap arra is lehetőséget ad a tanároknak, hogy tanítványaikkal több, az EU Nucleus programjában részt vevő kutatóintézet, laboratórium munkájába kapcsolódjanak, dolgozzanak be az élet- és genetikai tudományoktól kezdve a molekuláris biológián vagy a pedagógián át az atomfizikáig és az űrkutatásig. Bármely hasonló érdeklődő európai intézmény csatlakozhat az Xplora programhoz. A honlap fejlesztéséhez az ECSITE (European Network for Science Centres and Museums - Tudásközpontok és Múzeumok Európai Hálózata) hálózathoz tartozó múzeumok és tudásközpontok is hozzájárulnak, de a munkát bármely vállalkozó kedvű tanár segítheti saját legjobb gyakorlatai, bevált módszerei megosztásával, közzétételével.

Az ötlet Öveges professzort idézi, aki évtizedekkel
korábbi tévéműsorában
estéről estére kísérletekkel
tette élvezhetővé a fizikát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.