Áder János az amerikai nagykövethez fordult

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerdán levélben az Egyesült Államok budapesti nagykövetének segítségét kérte annak tisztázásában, hogy Bush elnök valóban kritikát fogalmazott-e meg az Orbán-kormány 2001. szeptember 11-ét követő magatartásával kapcsolatban.

A Fidesz-frakció sajtóirodájának közleménye szerint Áder János George Herbert Walker segítségét kérte annak tisztázásához, hogy valós-e Gyurcsány Ferenc azon állítása, miszerint múlt heti washingtoni látogatása során Bush elnök kritikát fogalmazott meg az Orbán Viktor vezette magyar kormány 2001. szeptember 11-ét követő magatartásával kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában azt mondta, a 2001. szeptember 11-i merényletek után az akkori magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak nem volt bátorsága szembe menni "saját radikálisaival". A kormányfő a reagálásokra adott viszontválaszában hozzátette: az Egyesült Államok fogalmazta meg a Fidesz-kormánnyal szembeni kritikát 2001. szeptember 11-e kapcsán.

Batiz András kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre, hogy ki hozta szóba az amerikai tárgyalásokon Magyarország (...) megítélését, úgy válaszolt: "Szóba került a beszélgetésen. Minden bizonnyal (...) Bush elnök érdeklődött a magyar belpolitika iránt, kíváncsi volt, hogy mi a helyzet most Magyarországon. Ennek kapcsán a miniszterelnök úr örömmel adott felvilágosítást ezekről a kérdésekről".

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke erre reagálva írt közleményében úgy vélte: egyértelművé vált, hogy Gyurcsány Ferenc amerikai útját és az Egyesült Államok kormányát kampánycélokra, az ellenzék és Orbán Viktor befeketítésére próbálta felhasználni. Véleménye szerint a kormányszóvivő elismerte, hogy "főnöke, Gyurcsány Ferenc hazudott", ezért felszólította a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot, "amiért szándékosan félrevezette az Egyesült Államok kormányát és a magyar embereket".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.