Ingyenes lesz az oltás, ha megjelenik az emberről emberre terjedő

Aktualizálták a madárinfluenzával kapcsolatos megelőzési tervet, amelynek döntő részén feloldották a titokvédelmi minősítést, így még ezen a héten a lakosság számára is megismerhető lesz - jelentette be Rácz Jenő, egészségügyi miniszter szerdán, a kormány ülését követő sajtótájékoztatón.

A lakosság - szükség esetén - ingyenesen juthat majd hozzá a madárinfluenza emberről emberre terjedő változata elleni védőoltáshoz, ám az emberről emberre nem terjedő madárinfluenza ellen a lakosságot nem kell megelőzően oltani - mondta az országos tiszti főorvos szerdán az MTI-nek.

Bujdosó László az oltási sorrendről elmondta: amennyiben az emberről emberre terjedő vírus kialakul és terjedni kezd, elsőként az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó szervek tagjai (katonaság, rendőrség), az idősek, a krónikus betegek, és a határállomásokon dolgozók kapják meg az oltást. Ezek után a házi orvosok saját körzetükben szervezik meg az oltást.
Az emberről emberre terjedő változat akkor alakulhat ki, ha egy "megszokott" influenzában szenvedő ember megfertőződik a madárinfluenza vírusával is.

Közölte, hogy a világjárvány (pandémia) esetére kidolgozott terv még nem nyilvános, de várhatóan egy-két héten belül elérhető lesz az interneten a lakosságra vonatkozó rész.
A tiszti főorvos a madárinfluenzától függetlenül ajánlja mindenkinek a szezonális influenza elleni védőoltást.

Az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta, hogy az emberi influenza-figyelő szolgálat működésének nincs köze a madárinfluenzáról szóló mostani hírekhez.

A két influenza közötti tünetekről szólva elmondta, hogy csak fokozati különbségek észlelhetők (például magasabb láz), a diagnózist mindenképpen orvos állítja fel.

Arra a kérdésre, hogy ki gyártja a madárinfluenza elleni oltóanyagot, azt válaszolta: "az a gyártó, akinek hosszú távú megállapodása van, egyedül rendelkezik Magyarországon a teljes feltételrendszerrel és biztosítja a bármikor hadrendbe állítható hidegkapacitást".

Az előállítás költségeiről nem kívánt nyilatkozni. A költségeket az általános állami tartalékból fogják fizetni - tette hozzá.

Bujdosó László korábban elmondta, egy esetleges világjárvány esetén sem kellene a teljes magyar lakosságot beoltani, a vírus továbbterjedése megakadályozható mintegy 3,5 millió ember beoltásával.

Rácz: aktualizálták a madárinfluenzával kapcsolatos megelőzési tervet

Elmondta: a miniszterelnök utasítására szerdán jelentésben tájékoztatta a kormányt arról, hogy hogyan áll Magyarország a felkészülést illetően, a kormány pedig jóváhagyta, hogy hatályba lépjen az aktualizált terv.

Hozzátette: világviszonylatban megállapítható, hogy Magyarország az elsők között van a felkészülést illetően, ugyanakkor a fél éve rendelkezésre álló megelőzési tervet folyamatosan módosítani kell az Egészségügyi Világszervezet újabb ajánlásainak megfelelően.

A miniszter közölte: a titokvédelmi minősítést kérésére a kormány feloldotta, így a terv döntő része lakossági tájékoztató formájában még a héten felkerül a egészségügyi minisztérium és a tisztiorvosi hivatal honlapjára. Kérdésre válaszolva elmondta: valamennyi ország, amely ilyen tervet készített, állami titoknak minősítette ezt, járványügyi és állambiztonsági szempontok miatt, azonban a magyar kormány úgy vélte, hogy a lakosság korrekt tájékoztatása közelebb visz a pánikhangulat megelőzéséhez.

Mint mondta, tíz napon belül meg lehet mondani, hogy termelődött-e ellenanyag azoknak a szervezetében, akik két héttel ezelőtt megkapták a madárinfluenza elleni oltóanyagot, és ezután megkezdődhet az ipari gyártás is. Magyarország rendelkezik önálló oltóanyag-gyártási kapacitással, amely 500 ezer oltóanyagot tud legyártani egy hét alatt, de amennyiben szükséges, a kapacitás fokozható, így akár exportra is lehet termelni - fűzte hozzá Rácz Jenő, aki ugyanakkor jelezte, hogy az exportra csak az után kerülhet sor, hogy Magyarország lakosainak biztosították az oltóanyagot.

Magyarország már rendelkezik az oltóanyag gyártásának metodikájával, így 10-12 hét kell ahhoz, hogy a gyártás megkezdődhessen, ha azonban most indulnánk a "nulláról", akkor ehhez hat-kilenc hónap is szükséges lenne - közölte kérdésre válaszolva a miniszter, aki szerint Magyarország óriási előnnyel rendelkezik e téren.

A tárcavezető az MTI-nek elmondta: az oltóanyagot az ÁNTSZ és az a cég gyárthatja le, amelynek jelenleg is szerződése van a normál oltóanyagok előállítására. Rácz Jenő az MTI kérdésére nem árulta el, hogy melyik ez a cég, de elmondta, hogy az ÁNTSZ költségvetéséből, valamint a központi tartalékból fedezik a kiadásokat.

A miniszter a tájékoztatón kiemelte: az ÁNTSZ számára nemrégiben átadott laboratóriumok alkalmasak arra, hogy minden, a világon ma fellelhető mikroorganizmust, így a madárinfluenza vírust, vagy annak bármilyen genetikai módosulását kimutassák.

Rácz Jenő tájékoztatása szerint a készletgazdálkodási intézet telephelyén változatlanul készen áll az a gyógyszer, amely a madárinfluenza vírus ellen hatásos, a gyártó Roche cégtől pedig van lekötött gyártókapacitás, így a vállalat fokozott veszélyhelyzet esetén Magyarország számára további készleteket biztosít. Ezt a gyógyszert, amely nem tévesztendő össze az oltóanyaggal csak ez a cég gyártja, így fontos, hogy Magyarország időben lekötötte a szükséges készleteket - tette hozzá.

Az MTI-nek elmondta: amennyiben szükség lesz az oltóanyagra és a gyógyszerre, azok ingyenesek lesznek a lakosság számára.

Tájékoztatása szerint az általános influenza vonatkozásában több mint 200 ezerrel több, egymillió háromszázezer oltóanyag áll rendelkezésre, mint amennyit tavaly felhasználtak. A minisztérium továbbra is azt javasolja, hogy csak az immunhiányos állapotú emberek, idősek, betegek, gyermekek kapjanak oltást - tette hozzá az MTI kérdésére.

A miniszter közölte: a magyar felkészültség elismerését jelzi, hogy az Európai Megelőzési és Koordinációs Bizottság következő ülését Magyarországon tartja, ennek egyik témája a madárinfluenza lesz. Mint mondta, elkészült és az egészségügyi közlöny október 10-i számában megjelent az a szakmai irányelv is, amely általánosságban a vírusos megbetegedésekre, és így a madárinfluenzára vonatkozóan tartalmazza a teendőket az orvosi szakma számára.

A miniszter hangsúlyozta: a madárinfluenza tekintetében változatlanul állategészségügyi kérdésről van szó, és a megelőző fázisok közül továbbra is a nulladikban tart Magyarország, ugyanakkor a miniszterelnök utasítására ettől a héttől a prevenciós feladatokat ellátó bizottság hetente ülésezik és ad tájékoztatást a kormány számára.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.