Megkezdődött a globalizációellenes tüntetők bántalmazásával vádolt olasz rendőrök pere

Megkezdődött a 2001-es genovai globalizácóellenes tüntetés résztvevőinek bántalmazásával vádolt 45 olasz rendőr, börtönőr és katonaorvos pere szerdán, de félő, hogy egyetlen vádlott sem kerül rács mögé a sokszoros fellebbezési lehetőség és az Olaszországban gyors elévülési idő miatt.

Az ügyészség azzal vádolja a rendfenntartó erők bíróság elé idézett tagjait, köztük egy csendőrtábornokot, hogy indokolatlanul kegyetlenkedtek a világ nyolc vezető ipari hatalmának csúcstalálkozója idején tartott tüntetés mintegy 150 résztvevőjével: egyebek közt rugdalták és ütlegelték, ágyékon ütötték és hajuknál fogva rángatták őket a bolzanetói rendőrlaktanyában, ahol a demonstráció szétverése után tartották fogva őket.

A vádirat szerint meg is alázták áldozataikat: egyesek fejét a vécékagylóba nyomták, másokat arra kényszerítettek, hogy ugassanak, mint a kutyák. Az államügyész szerint a rendőri brutalitásnak ez a megnyilvánulása súlyos csapást mért Genova és Olaszország külföldi megítélésére.

A rendőrség és a laktanya egészségügyi személyzete tagadja a vádakat. A vádlottak közül csak kevesen jelentek meg a szerdai genovai tárgyaláson, amelyet gyorsan el is napoltak novemberre.

További 28, túlkapásokkal vádolt rendőr pere pénteken kezdődik Genovában. Őket azzal vádolják, hogy brutálisan jártak el, amikor egy éjjel rajtaütöttek a demonstrálók főhadiszállásaként használt Armando Diaz iskolán a G8-csúcstalálkozót kísérő zavargások hevében. A rendőri "intézkedés" vérfoltok formájában hagyott nyomot szerte a falakon és a padlón.

Az észak-olasz kikötőváros háborús állapotok képét mutatta a tüntetők és a rendfenntartó erők közti összecsapások után: mindenfelé kiégett autók és megrongált vagyontárgyak hevertek. Tavaly vádat emeltek 26 globalizációellenes aktivista ellen is fosztogatás, vagyontárgyak megrongálása, rendőri intézkedéssel való szembeszegülés, robbanóanyag birtoklása és rablás címén. Őket akár 15 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találtatnak.

Az összetűzésekben a rendőrök lelőttek egy Carlo Giuliani nevű tüntetőt, aki tűzoltó készülékkel megpróbálta betörni egy rendőrautó ablakát.

(MTI/Reuters/dpa)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.