Csepeli ingatlaneladás: "zsarolás" és üzengetés

Csepelen zsarolásnak és a XXI. kerület belügyeibe való "avatatlan beavatkozásnak" minősítik, ahogy a fővárosi szabad demokraták, élükön Demszky Gábor főpolgármesterrel és Bőhm András frakcióvezetővel, a szigetcsúcs 81 hektárnyi területének eladási körülményeit firtatják.

A politikusok a spanyol befektetővel kötött tizenegymilliárdos üzlet részleteinek közlését várják. Tóth Mihály polgármester tegnap éles hangú válaszlevelet intézett Demszky Gáborhoz, megdöbbentőnek nevezve a liberálisok hónapokkal megkésett, amúgy teljességgel indokolatlan akcióját. Ezzel Demszky október 6-án kelt levelére reagált, megüzenve az SZDSZ-vezetőknek azt is: Csepel is érdekelt a főváros fejlődésében, de csak a sajátjával együtt. Tóth dokumentumokkal bizonyítja, hogy a fővárost az elmúlt fél évben többször és kimerítően tájékoztatták a részletekről, s eddig nem emeltek kifogást. Tóth szerint Demszkynek inkább arra kéne válaszolnia, Csepelt milyen és mennyi érdeksérelem érte az eltelt 15 évben.

Bőhm András, SZDSZ-frakcióvezető hárompárti egyeztetést kezdeményez az ügyben, tisztázandó, a spanyol cég mit akar a szigetcsúcson. A politikus nyomatékosította: Budapest egészét érintő kérdésről van szó, ezért az egyeztetésekbe mindenképpen be kell vonni a városházát. Terveik szerint az említett helyszínen Budapest legnagyobb zöldterülete létesült volna. Ráadásul az esetleges beépítés érintené a szigetcsúcs nyugati felébe tervezett szennyvíztisztítóhoz vezető út kialakítását, sőt zavarhatja a majdani Galvani úti híd megépítését is. Tisztázni kell, hogy a fővárosnak ebben az esetben milyen jogi eszközök állnak a rendelkezésére. Ha semmilyen, felvetődik a kérdés, hogy a szabályozás esetleges megváltoztatásával érvényt tud-e szerezni akaratának. Ám ez esetben a befektető "súlyos kártérítési igénnyel" élhetne.

Gy. Németh Erzsébet, az MSZP-s képviselőcsoport vezetője viszont furcsállana egy másik önkormányzat szuverén döntése miatt pártpolitikai egyeztetést összehívni. Nem Csepel hibája, hogy a helyszínre vonatkozó szabályozási terv nem készült el időben. Úgy véli: a szigetcsúcs kerületi hasznosítása semmiképpen sem akadályozza a szennyvíztisztító beruházását. Tóth Mihály hozzátette, az említett mintegy 26,5 hektárnyi területre a főváros két éve jegyeztette be elővásárlási jogát, most itt a lehetőség, hogy még a szerződéskötés előtt megvásárolja a telket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.