Helyén maradt a botrányba keveredett alpolgármester

Mintha mi sem történt volna - vélekedett a kőbányai önkormányzatnál történtekről az egyik kerületi képviselő.

Az alpolgármester végzi a feladatát, gyakorolva korábbi jogköreit, vagyis alig két héttel az események után amolyan jelentéktelen intermezzónak tűnhet mindaz, ami szeptember 29-én történt a hivatalban. Mint arról beszámoltunk az önkormányzatnál megjelentek a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal munkatársai, akik házkutatást tartottak Kaszab Csaba alpolgármester irodájában, ahol iratokat is lefoglaltak. Még aznap délután a nyomozóhivatalban kihallgatták és eljárást indítottak ellene "vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt".

A nyomozást egy építési vállalkozó feljelentése alapján már június elején elrendelte az ügyészség. A vállalkozó azok után fordult a hatósághoz, hogy cége éveken keresztül úgy juthatott önkormányzati megbízásokhoz, hogy a megbízási díj egy részét egy helyi vezető érdekeltségébe tartozó vállalkozás számlájára kellett átutalnia. A feltételezések szerint a korrupcióban ugyancsak részes feljelentőnek az enyhébb büntetés, esetleg a büntetlenség miatt valamiféle alkut kellett kötnie a hatósággal. Varga Jenő a Fővárosi Főügyészség szóvivője akkor arról nem nyilatkozott, hogy a feljelentő - mint a korrupció másik résztvevője - ellen indított-e eljárást az ügyészség. Most is csupán annyit tudott elmondani, hogy az eljárást nem szüntették meg, de abba az ügyészségnek nincs beleszólása, hogy a munkáltató foglalkoztatja-e a gyanúsítottat. Mivel mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy alpolgármesterként az eddigi jogköreit gyakorolva dolgozzék.

Egyelőre nincs eredménye a Kaszab Csaba ellen felmerült egyéb vádak miatt indított vizsgálatnak sem. Tavasszal Kőbányán kirobbant az MSZP-párttag-botrány. Többen azzal vádolták az alpolgármestert, a helyi MSZP-frakció vezetőjét, hogy a belső hatalmi küzdelmek miatt fiktív tagokkal erősítette a kerületi pártszervezetet. A szocialista párt belső vizsgálatot indított, amely ugyan még nem zárult le, de eddig nem találtak fiktív "tagszervezésre" utaló jeleket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.