Interjú a tévéelnökkel az első kérdésig

"Szakmai pályáján további sikereket kívánok, egyben ezennel írásban felhatalmazom, hogy a jövőben sem telefonon, sem e-mailben, sem más módon nem kell érvényesítenie azt az újságírói alapszabályt, hogy hallgattassék meg a másik fél, mert nem vagyok kíváncsi sem az írásaira, sem a kérdéseire" - írta Rudi Zoltán, az MTV Rt. elnöke augusztus 23-án abban a válaszban, amelyet egy készülő cikkhez megküldött kérdéseinkre adott. Ezt a levelet eltettük.

A kérésnek nem tettünk eleget. Rudi Zoltánt megkerestük újra, október 7-én este, jelezve, hogy másnap egy terjedelmes interjú jelenik meg a Népszabadságban Friderikusz Sándorral, amelyben a műsorvezető keményen bírálja a tévéelnököt. Felajánlottuk Rudi Zoltánnak, hogy a következő, hétfői számban reagáljon Friderikusz állításaira, írásban vagy interjúban. Rudi jelezte, hogy elolvassa az interjút, aztán dönt arról, hogy milyen formában válaszol. Szombaton délelőtt sms-ben azt jelezte, hogy ugyanolyan terjedelemben, interjúban válaszolna. A találkozót vasárnap délelőtt fél 11-re beszéltük meg vele. Szombat este fél tízkor azonban jelezte, hogy elhalasztaná az interjút, mert előbb megbeszélést tart a menedzsmenttel, és megvárja az etikai bizottság állásfoglalását. Így a hétfői számba Rudi Zoltánnak az a közleménye került, amit az MTI-nek adott szombaton.

Vasárnap délután a köztévétől meghívást kaptunk egy hétfői sajtóreggelire, amelynek előzetes témalistája a következő volt: az MTV belviszonyai, műsorai, a politikával való kapcsolata, a Híradó vizsgálati jelentése és egyéb aktualitások. Konkrét válaszokkal, őszintén. Háttérként a tisztánlátáshoz. Itt Rudi Zoltán hosszasan foglalkozott a Friderikusz-üggyel, az etikai bizottság állásfoglalását megelőzve.

Hétfő délután jelentkezett be Rudi Zoltán interjúra. Vörös T. Károly főszerkesztő az előzmények miatt előbb azt jelezte, hogy a nagyinterjú lehetősége immár oda. A beszélgetést követően nem sokkal azonban a főszerkesztő újraértékelte a helyzetet, s ezért, miután telefonon nem sikerült elérnie Rudi Zoltánt, sms-t küldött neki, a következő szöveggel: "Legyen interjú, de előtte beszéljünk. Vörös." A válasz 18.29-kor érkezett, szintén rövid szöveges üzenet formájában. Ezt betűhíven idézzük: "Mar nem aktualis. Becsuletes vagyok, ezert serulekeny. Nagyon megsertettetek meltatlanul. Vadiratot tettetekozze...Nem melto a lapotok hogy leirja amit mondok. Titeket eredekel csak a penz a pozicio meg a politika. Az amivel friderikusz vadol engem. gazemberek vagytok, de lesz ilyen, volt is amiota ember el a foldon. Vigyazz magadra." A főszerkesztő válasza: "Természetesen a meghívás fennáll."

Mindezek után hétfő este Rudi Zoltánnal személyesen egyeztettünk időpontot a másnapi interjúra. Jelezte, hogy délelőtt tízkor a tévékuratórium elnöksége ülésezik, de utána neki jó, majd jelentkeznek.

Kedden a Blikk a következő Rudi Zoltán-idézettel jelent meg: "Az MTV dolgozik, Friderikusz vádol, és ennek a Népszabadság teret ad. Nekem viszont először megígéri, majd visszavonja a reagálás lehetőségét, hogy elmondjam a tényeket. Dolgozunk és jó tévét fogunk csinálni. Az összes ellendrukker megpukkadhat!". Interjúajánlatunk ennek ellenére továbbra is állt.

Délelőtt Rudi Zoltán titkárnője jelentkezett, hogy az elnök negyed egykor visszaér a kuratórium üléséről. Egyre beszéltük meg az interjút. Lapunk első kérdése a Blikk-idézet felolvasása után a következő volt: "Miért állította, hogy lapunk nem ad számára megszólalási lehetőséget, miért hazudott?"

- Nem hazudtam - válaszolta Rudi Zoltán, majd megkérdezte, hogy ilyen hangnemben folytatódik-e az interjú. A választ meg se várva felpattant, felrántotta az irodája ajtaját, és kiszólt, hogy "Gábor, vezesd ki az urakat!"

Krizsó Szilvia vezeti a következő hónapokban A szólás szabadsága című műsort - közölte a közszolgálati médium szóvivője. Az MTV vezetése hétfőn döntött úgy, hogy a továbbiakban nem tart igényt Friderikusz Sándor munkájára sem műsorvezetőként, sem szerkesztőként, és felmondott az őt képviselő vállalkozásnak. Friderikusz a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban arra szólította fel a politikát, hogy távolítsa el az elnöki posztról a szerinte erre alkalmatlan Rudi Zoltánt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.