Van-e nem kapitalista megoldás? - Eszmélet-konferencia

Kollektív társadalmi ellenállás és önvédelem az új (és régi) uralmi formák ellen - az Eszmélet-folyóirat konferenciája és a Közép-Kelet-Európai Szociális Fórum előkészítő megbeszélése zajlik a hétvégén Budapesten.

Péntektől vasárnapig az Eszmélet folyóirat nemzetközi konferenciát tart a budapesti Kossuth Klubban, ezzel egy időben és helyen a Közép-Kelet-Európai Szociális Fórum előkészítő megbeszélése zajlik ugyanott, részben közös programokkal. Mindkét rendezvény az uralkodó rendszer paradigmáival szembeni alternatívák keresését tűzi ki célul.

Az Eszmélet folyóirat konferenciája a térségünk mélyülő társadalmi, gazdasági, kulturális és geopolitikai feszültségeit és megosztottságát vizsgálja. A rendezvény ismertető anyagai szerint az Európai Unió keleti bővítése új választóvonalakat húzott és új hierarchiába kényszerítette a régió államait.

"A térségben az USA és az EU közötti feszültségek mellett jelen vannak az új NATO-stratégiák következményei, de éreztetik hatásukat az orosz és 'poszt-szovjet' regionális hatalmi érdekek is. Számos ország elitje szintén megosztott az új (és régi) konfliktusok mentén. Ugyanakkor a demokráciáért, az emberi jogokért és a nemek közötti viszonyok igazságosabbá tételéért folyó harc sajátos kétértelműségbe szorult. Egyrészt ezeket a törekvéseket az imperialista misszió, a tőke globális uralmi formája részeként használják és értelmezik, másrészt a valóban haladó változásokért folytatott küzdelem fókuszában állnak. Többféle szociális és gazdaságpolitika létezik, amelyek különféle liberális és nyitott gazdasági doktrínán belül vagy ezekkel időnként vitázva fenntartják és újratermelik a társadalmi és politikai megosztottságokat és összeütközéseket" - olvasható a dokumentumban.

Nacionalista és rasszista, nyugatellenes érzelmek kapnak lábra a régió népességének számos rétegében és ezek az érzelmek zavaros módon keverednek antikapitalista emóciókkal és érvelésekkel - hívják fel a figyelmet a szervezők.

"Az itt jelzett tényezők hozzájárulnak ahhoz, hogy a politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális hegemóniák új rendszere, összetett 'puzzle'-ja jöjjön létre Közép- és Kelet-Európa különböző területein. Felvetődik a kérdés: hogyan lehetséges a kapitalista világban a XXI. század kezdetén kollektív társadalmi ellenállás és önvédelem az új hegemóniák, az új (és régi) uralmi formák ellen? Van-e a 'puzzle' megoldásának nem kapitalista variánsa?" - ezt vizsgálja a konferencia.

A péntek esti megnyitón bemutatják az Eszmélet című folyóirat 2005. évi különszámát, valamint Szalai Erzsébetnek a CEU Pressnél megjelenő "Socialism. An Analysis of Its Past and Future" című kötetét (amely magyarul "Az első válaszkísérlet" címen jelent meg).

A szombati Eszmélet-előadások közül néhány cím: Hogyan ágyazzák be a liberális hegemóniát a társadalomba? - A politikai és gazdasági uralom új formái. Helyi körülmények a világrendszerben - Hegemóniák és etnikai reneszánsz Oroszországban és Kelet-Európában. - A gender használata a nemzetközi kapcsolatokban és a nők feszabadulása. Hogyan áll össze darabokból a kép? - Neoliberalizmus és fejlődés: kritikai gondolatok amerikai, európai, es ázsiai tapasztalatok alapján - Globális gazdasági súlyozás, szocializmus és ‘Ázsia felemelkedése’.

A budapesti Kussuth Klubban, (VIII. kerület, Múzeum utca 7.) előad többek között Böröcz József, Jeffrey Henderson, Krausz Tamás és Susan Zimmermann a péntek este hattól vasárnap kora délutánig tartó konferencián.

Ezzel egy időben "Kizsákmányolt világok – a becsapott Kelet-Európa és sorstársai" címmel a 2007-re tervezett Kelet-Közép-Európai Szociális Fórum előkészítő értekezletét tartják.

Közép-Kelet-Európa népei nem azt kapták a rendszerváltástól, amit vártak tőle, amit ígértek nekik! - olvasható a rendezvény beharangozójában, amely szerint a közép- és kelet-európai országok sajátos fejlődése, a globalizáció elmúlt másfél évtizedben megtapasztalt súlyos társadalmi következményei (pl. a szegénység és a munkanélküliség drámai növekedése, a szélsőjobboldali eszmék terjedése, a népek többségének akaratával szemben az iraki háború támogatása, a környezet veszélyeztetése, az élelmiszerbiztonsági botrányok, stb.) szükségessé teszik, hogy Európa ezen felének viszonylag gyenge szociális mozgalmai összefogjanak, elemezzék a helyzetet, alternatívákat dolgozzanak ki, hatékony hálózatokat hozzanak létre és szorosabb együttműködést valósítsanak meg.

"Elengedhetetlenül szükségesnek tartjuk, hogy szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat a régiónkhoz több tekintetben hasonló helyzetű fejlődő országokkal is" - hívja fel a figyelmet a Magyar Szociális Fórummozgalmakért Alapítvány. A szervezetben többek között a Marx Károly Társaság, a Borsod-Abauj-Zemplén megyei Civil Közéletiek Szövetsége, a Haladó Erők Fóruma, a Létminimum Alatt Élők Társasága, a Humanista Mozgalom, valamint a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Vasas Szakszervezet, a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete, a Textilipari Dolgozók Szakszervezete vesz részt - mondta el a NOL-nak Beryik Mátyás, az ATTAC Magyarország elnöke.

A Kelet-Közép-Európai Szociális Fórum előkészítő értekezletét Tamás Gáspár Miklós nyitja meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.