Most már emel a Mol

Vége a Mol gesztusértékű önmegtartóztatásának: szerda 0 órától csaknem 3 forinttal emelkedik a gázolaj nagykereskedelmi ára. A 95-ös és a 98-as benzinért a hazai piac túlnyomó részét ellátó olajtársaság minimálisan 50, illetve 80 fillérrel kér majd többet literenként. Ennek megfelelően a töltőállomásokon 265 forint körüli gázolaj-, valamivel 270 forint feletti 95-ös és 280 forint feletti 98-as árra lehet számítani, de vigyázat, a különböző kutaknál akár plusz-mínusz 10 forintos árkülönbségek is előfordulhatnak.

A gázolaj ára a Mol árképzésének alapját jelentő nemzetközi piacokon előre számítható módon emelkedett: a benzinfaló turistaszezonnak ugyanis már vége, itt viszont a gázolajkeresletet mindig megdobó szállítmányozás és betakarítás ideje. A minimális benzináremelés a Molnak eddig nem volt szokása. Nyilatkozatuk szerint csak hosszú távú nemzetközi ártendenciákra reagálnak, eddig mindig a mostaninál nagyobb mértékben.

Más megfigyelők úgy tartják, a mostani árváltozáson még az októberi áfacsökkentés kommunikációs hatása érződik. Október elsejétől 25-ről 20 százalékra csökkent az üzemanyagok áfája, a piaci folyamatok azonban éppen erre az időszakra a Mol számára áremelést tettek volna szükségessé. Ám erre az olajcég nem kerített sort. A mostani lépés tehát talán arra utaló jelzés: letelt a "türelmi idő", és mindenképpen alkalmazkodnak a nemzetközi folyamatokhoz, akár fillérekkel is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.