Friderikusznak felmondtak

Felmondott a köztévé elnökét nyilvánosan bíráló Friderikusz Sándornak az MTV vezetése. Eközben civil kurátorok aláírásokat gyűjtenek, hogy hívják vissza Rudi Zoltánt az MTV éléről.

A Magyar Televízió Rt. vezetése írásban arról tájékoztatta Friderikusz Sándort, hogy a továbbiakban nem tart igényt munkájára sem műsorvezetőként, sem szerkesztőként.

Friderikusz a Népszabadság szombati számában alkalmatlannak nevezte az MTV irányítására a céget 2004 márciusa óta vezető Rudi Zoltánt, és a politikától azt kérte, hogy váltsák le az elnököt. Rudi válasza az volt, hogy "a műsorvezető becsületsértő vádaskodásai nem egyebek, mint egy több sikertelen elnöki pályázaton kudarcot vallott ember próbálkozásai, hogy lejárassa az MTV munkatársait, azt az intézményt, amely lehetőséget adott neki". Az interjú miatt Rudi tegnap reggelre vezetői értekezletet hívott össze, délelőtt a sajtót tájékoztatta - ahol nem volt hajlandó kiejteni Friderikusz nevét, ha szóba került, akkor "durcás showmanként" emlegette őt, majd az etikai bizottság állásfoglalását megvárva - bár attól függetlenül - bejelentették a felmondást. A szövegből kiderül, hogy a szükséges jogi lépéseket is megtették, ami valószínűleg Rudinak arra a korábbi bejelentésére utal, hogy Friderikusz Sándornak a rágalmaiért bíróság előtt kell felelnie.

Friderikusz a közleményre közleményben válaszolt. Mint írta, az MTV döntését sajnálatosnak tartja, de nem saját magára nézve. A felmondással nem ért egyet, "hiszen nincs olyan intézmény, amelynek tekintélyét kikezdheti a valóság kimondása". Az ugyanis legföljebb azoknak árthat, akik nem a szakmai tudásukból, tehetségükből, hanem puszta hatalmi pozíciójukból merítik a tekintélyüket - zárja sorait a műsorvezető.

Friderikusz és az MTV vezetői között a vita annak kapcsán robbant ki, hogy ki helyettesítse a műsorvezetőt A szólás szabadsága című műsorban. A vidékre utazó Friderikusz Horvát Jánost szerette volna a székében látni, Rudi azonban úgy vélte, hogy ezt a Közszolgálati Műsor-szolgáltatási Szabályzat tiltja, hiszen a kiszemelt helyettes a kereskedelmi Sport TV elnöke. Ehhez képest Horvátot azóta több televíziós műsor is fölkérte képernyős szereplésre, de nem vállalja.

A botrány után végül Krizsó Szilviára esett az MTV vezetőinek a választása, aki most vasárnap is beül a stúdióba. Az első Friderikusz nélkül készült műsort vasárnap 250 ezerrel kevesebben, 515 ezren nézték, mint az egy héttel korábbi adást. Még nagyobb a különbség, ha egy májusi vasárnapot veszünk alapul: akkor még a képernyőn volt az azóta szintén eltűnt Névshowr, ezt követte A szólás szabadsága. Ekkor az MTV maga mögé utasította mindkét kereskedelmi tévét, pedig az RTL Klubon a Csillagok háborúja egyik új része ment. Az akkor tévézők több mint harmada nézte a Névshowrt, 25 százaléka pedig Friderikuszt. Most vasárnap az MTV csak rövid percekre rúgott labdába a kereskedelmi csatornák mögött, amikor azokon reklám ment. A szólás szabadsága pedig 14 százalékot ért el.

Eközben civil kurátorok aláírásgyűjtésbe kezdtek Rudi Zoltán elmozdítása érdekében. Ennek a most kipattant botrányhoz nincs köze, a társadalmi szervezetek delegáltjainak egy része már három hete szervezkedik azért, mert nem kaptak választ arra, hogy milyen körülmények között akarta elindítani az MTV a harmadik csatornáját ősszel. A médiatörvény szerint az elnök visszahívására az összes kuratóriumi tag több mint fele tehet javaslatot. Úgy tudjuk, hogy ezt napokon belül megteszik a civilek. A leváltáshoz a tagok kétharmadának egyetértésére van szükség. A kuratóriumban 21 civil és 8 politikai delegált ül.

Kommentár nélkül
Kommentár nélkül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.