Radikális vita a radikálisokkal való együttműködésről

Gyurcsány Ferenc tegnap az Országgyűlésben arról beszélt: amerikai látogatása áttörés volt. Annyiban mindenképpen, hogy a George W. Bush elnökkel folytatott megbeszélése ezúttal nem az Egyesült Államok, hanem a mi szándékainkról szólt, s azokhoz kerestünk támogatást - mondta.

A miniszterelnök szerint az áttörés azért is szükséges volt, mert oktalan és elhibázott politikát folytatott az akkori kormány a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás után. Gyurcsány ismét bírálta Orbán Viktort (a Fidesz elnöke jelen volt az ülésen), ezúttal azért, mert "a volt miniszterelnöknek nem volt bátorsága a saját radikálisaival szembe menni, és azt mondani, hogy nincs igazatok, amikor azt mondjátok, hogy megérdemlik". (Ezzel Csurka István MIÉP-elnök Amerika-ellenes nyilatkozataira utalt.)

Áder János bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt, szerinte ugyanis nem mondott igazat, amikor az Orbán-kormánnyal kapcsolatban "bárdolatlan, meggondolatlan viselkedésről beszélt, és a radikális jobboldallal való kokettálás vádját fogalmazta meg". A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett: 2001 szeptemberében a kormány javaslatára az Országgyűlés olyan határozatot fogadott el, amelyben mélységesen és a leghatározottabban elítélnek minden esztelen terrortámadást, s azt is, ha ennek megbélyegzése helyett valaki indokot próbál keresni a barbár cselekedetre. Ezek után nagy taps közepette odaadta Gyurcsány Ferencnek azokat a nyilatkozatokat, amelyek a Fidesz szerint cáfolják a miniszterelnök vádjait. Gyurcsány - szintén nagy taps közepette - vitte vissza a dossziét a frakcióvezetőnek, miután viszonválaszában azt közölte: a hivatalos pártdokumentumok nem helyettesítik a személyes megszólalást. Orbán akkor sem beszélt, amikor "a Fideszhez nagyon közel álló rádióelnök" brekegőnek nevezte az USA nagykövetét. Akkor sem mondta, hogy "álljunk meg egy szóra", amikor az V. kerületben a Fidesz együttműködött a MIÉP-pel és a Jobbikkal. (Orbán mindezt végighallgatta, majd távozott. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem reagált, azt felelte: Áder János mindent elmondott. A tények magukért beszélnek.)

Rogán Antal személyes érintettség okán szót kérve vágott vissza: szerinte a szocialista Steiner Pál polgármester működött együtt az V. kerületben a Jobbik és a MIÉP frakciójával, például az iskola-összevonási ügyekben. Steiner tagadta az együttműködést, bár azt elismerte, hogy a Szemere utcai iskola esetében valóban együtt szavaztak a nem egy táborba tartozó politikai erők, de iskolaügyben nincs is bal- vagy jobboldali álláspont.

Veres János pénzügyminiszter szerint Magyarország képes arra, hogy 2008-ban teljesítse az euró bevezetésének feltételeit, így tartható a 2010-es céldátum. A pénzügyminiszter így reagált tegnap Kuncze Gábor napirend előtti felszólalására. Az SZDSZ elnöke szerint ahhoz, hogy a közös valutát 2010-ben be lehessen vezetni, szükség van az ésszerű privatizáció folytatására, az egészségügy átalakítására, az önkormányzati rendszer megyei szintjeinek megszüntetésére, végig kell gondolni az államigazgatás kiadásainak csökkentését, fel kell vetni a "szent tehenek", a MÁV, a Posta, a Volán esetleges privatizációját is. (Munkatársunktól)

Gyurcsány Ferenc és Áder János. Kézfogás után pengeváltás
Gyurcsány Ferenc és Áder János. Kézfogás után pengeváltás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.