Afrikában visszaszorulóban van a halálbüntetés

A halálbüntetés elítélésére szólítja fel az ENSZ éppen ülésező Emberi Jogi Bizottságát az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet hétfőn a legsúlyosabb büntetés elleni világnap alkalmából, mert indoklása szerint az kegyetlen és jóvátehetetlen büntetés, illetve alapvető emberi jogokat sért. A világnap alkalmából európa tanácsi képviselők is elítélték a halálbüntetést.

Az AI nyilvánosságra hozta a tavalyi évre vonatkozó világstatisztikáját a halálbüntetésre vonatkozóan. Eszerint a 25 országban több mint 3797 személyt végeztek ki, 64 országban pedig további 7395 személyt ítéltek halálra.

A világnap alkalmából szerte a Földön több millió ember vesz részt különböző rendezvényeken, koncerteken, tévévitákon, demonstrációkon azért, hogy ne lehessen senkit - főleg ne gyermekeket - törvényes úton se megölni. Az Európai Unió külügyminiszterei nyilatkozat kiadásával támogatják a halálbüntetés elleni mozgalmat a világnapon.

Az AI üdvözli az Amerikai Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának döntését, amelyben alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést fiatalkorúak - az elkövetéskor tizennyolc évnél fiatalabbak - esetében. "E döntés nyomán most már elmondhatjuk, hogy valamennyi ország hivatalosan elutasítja a halálbüntetés alkalmazását gyermekkorú elkövetőkkel szemben" - állapítja meg a szervezet, amely azonban még mindig aggódik amiatt, hogy egyes országokban továbbra is végeznek ki gyermekeket.

Az idei eseménysorozat középpontjában Afrika áll, ahol napjainkban a kontinens számos komoly emberjogi problémája ellenére e téren pozitív elmozdulás történik. Olyannyira, hogy ma már a legtöbb afrikai országban nem alkalmazzák ezt az embertelen büntetést: 53 államból 13-ban megszüntették, húszban pedig felfüggesztik a végrehajtását.

Az AI elismeri és üdvözli az afrikai erőfeszítéseket, köztük a legújabb örvendetes lépéseket Libériában és Szenegálban. Kiemeli a nigériai elnök, Olusegun Obasanjo által kezdeményezett bizottság vizsgálatát is, amelynek ajánlása szerint mindaddig föl kell függeszteni a halálbüntetések végrehajtását, amíg az igazságszolgáltatás nem tudja garantálni a kifogástalan és korrekt tárgyalást.

A londoni székhelyű szervezet azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a helyzet nem mindenhol ilyen jó. Csupán Kongóban 200 embert végeztek ki 1997 óta, köztük gyermekeket is: 1999-ben ugyan végrehajtási moratóriumot léptettek életbe, 2002-ben azonban felfüggesztették azt. Az újabb negatív fejlemények között szerepel, hogy 2005 júliusában Szudán ideiglenes szabályozást fogadott el, s aszerint akár gyermekeket, fiatalkorú bűnözőket is halálra lehet ítélni.

Ezért október 10-én a halálbüntetés eltörlését szorgalmazó petíciót adnak át az afrikai államfőknek, amelyhez a világnap szervezője, a 38 emberjogi s egyéb szervezetet, köztük az AI-t is egyesítő Világkoalíció a Halálbüntetés Ellen (WCADP) a világ minden táján gyűjtött aláírásokat.

"Embert ölni rossz, ami azt jelenti, hogy a halálbüntetés is rossz, mert kegyetlen, embertelen, és az igazságszolgáltatás hibáiból jóvátehetetlen tragédiákat csinál. Ráadásul semennyivel nem csökkenti a bűncselekmények számát" - jelentette ki Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára a világnap alkalmából. Az emberjogi szervezet büszke arra, hogy 46 tagországában egyetlen kivégzést sem hajtottak végre már 1997 óta.

Az ET arra törekszik, hogy e de facto halálbüntetés-mentes övezetet olyan térséggé változtassa, amelyben elméletben sem létezik a legsúlyosabb büntetés. Ezért a szervezet felszólítja Oroszországot, hogy hivatalosan is törölje el a halálbüntetést az országban.

René van der Linden, az ET parlamenti közgyűlésének elnöke közleményében kijelentette: Fehéroroszország és Üzbegisztán "a volt Szovjetunió utolsó két olyan tagköztársasága", amelyben még kivégeznek embereket, bár Üzbegisztán nemrég közölte: "hajlandó komoly lépéseket tenni" a halálbüntetés eltörléséért. A lépést támogatja a közgyűlés - tette hozzá az elnök.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.