Friderikuszt kirúgta, műsorát megtartja az MTV

A Magyar Televízió Rt. vezetése a továbbiakban nem tart igénytFriderikusz Sándor munkájára sem műsorvezetőként, sem szerkesztőként,és felmondott az őt képviselő vállalkozásnak; a hétfőn meghozottdöntésről már tájékoztatták Friderikusz Sándort - közölte HolubKatalin, az intézmény szóvivője az MTI-vel.

A tévés alkotó által eddig vezetett A szólás szabadsága című műsor folytatódik, a műsorvezető személyéről később dönt a műsorokért felelős alelnök - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A szólás szabadsága című műsor vezetője a Népszabadság hétvégi számában megjelent interjúban úgy vélekedett: a politikának mielőbb el kell távolítania a Magyar Televízió éléről Rudi Zoltán elnököt, ellenkező esetben az intézménybe a szakmaiság jó ideig nem költözik vissza.

A Népszabadságnak nyilatkozva Friderikusz Sándor úgy fogalmazott: a Rudi Zoltán vezette Magyar Televízió minimálisan sem felel meg a harmadik évezred műsorszolgáltatási igényeinek, és a máig ott lévő kitűnő szellemi muníció egy ember, a teljes joggal felruházott elnök és két társa "vezetési és emberi alkalmatlanságán vérzik el".

Az MTV etikai bizottsága hétfő reggel ült össze, hogy megvitassa az esetet, és a kora délutáni órákban már el is juttatta jelentését a menedzsmentnek; az ügy egyik, névtelenül nyilatkozó ismerőjének tájékoztatása szerint Friderikusz menesztését javasolták.

A testület állásfoglalását megelőzően Rudi Zoltán tévéelnök újságíróknak úgy nyilatkozott: annak ismeretében, de "az MTV választott elnöke önállóan dönt" a kérdésben, hozzátéve, mind ő, mind az intézmény jogi lépésekre készül a műsorvezető nyilatkozatával kapcsolatban. Az MTV vezetője már akkor hangsúlyozta, a közszolgálati televízió folytatja a Friderikusz Sándor által mintegy két éve vezetett, belső gyártásban készülő heti politikai háttérműsort.

A Magyar Nemzet a múlt héten azt írta, hogy Friderikusz Sándor nem "hétvégi szabadságra" megy, hanem kirúgják a közszolgálati tévétől. A műsorvezető ezt cáfolta, és kijelentette, hogy egy adás kihagyása után visszatér a stúdióba.

Friderikusz és a tévé vezetői között már a múltban is voltak feszültségek. "Elfogadta Friderikusz Sándor felmondását a Magyar Televízió vezetése. A búcsú korántsem sikerült barátságosra" - írta 2004 szeptemberében a Népszabadság.

Friderikusz Sándor, aki hétfőn, a döntés nyilvánosságra hozatala előtt elhárította az MTI érdeklődését, a bejelentést követően közleményben reagált az "MTV elnökének lépésére". Mint írta, nem ért egyet az általa sajnálatosnak nevezett döntéssel, hozzátéve, hogy az
"nem rá nézve sajnálatos". "Nincs olyan intézmény, amelynek tekintélyét kikezdheti a valóság kimondása. Az legföljebb azoknak árthat, akik nem a szakmai tudásukból, tehetségükből, hanem puszta hatalmi pozíciójukból merítik a tekintélyüket" - írta Friderikusz Sándor.

(MTI/NOL)

Friderikusz Sándor
Friderikusz Sándor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.