Gyurcsány: Tartós érték a jó viszony Washingtonnal

Először magyarok vagyunk, másodszor demokraták, és csak harmadsorban konzervatívok, liberálisok vagy szociáldemokraták - jelentette ki amerikai útjának záró programján a washingtoni magyarság képviselői előtti beszédében Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök a magyar nagykövetségen tartott fogadáson azt mondta, a mai magyar politikai életben nem a különbségek felmutatásához, hanem az összetartozás hangoztatásához kell bátorság.

Gyurcsány ellenezte, hogy bárkinek is elvitassák a magyarságát vagy a tisztességét, mert szerinte e nélkül is lehet vitatkozni. 1956 közelgő 50. évfordulójáról szólva arról beszélt, hogy a forradalom a magyarság kiemelkedő teljesítménye, amelyben különböző politikai erőknek, irányzatoknak voltak érdemei. - Nem érdemes arról vitázni, kié 1956, mert mindannyiunké, az egész nemzeté - mondta a kormányfő. Az eseményen Gyurcsány Ferenc a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át Garai Gábornak, hazánk bostoni tiszteletbeli konzuljának.

A magyar küldöttség szombaton délelőtt a washingtoni Holokauszt Múzeumba látogatott. Gyurcsány Ferenc Medgyessy Péter után a második magyar miniszterelnök, aki felkereste az intézményt. A miniszterelnököt és feleségét Sara Bloomfield igazgató vezette végig a történelmi eseményeket az antiszemitizmus kialakulásától a haláltáborok felszabadításáig, illetve a holokauszt utóéletét is bemutató tárlaton. Gyurcsány Ferenc láthatóan megrendült a látottaktól, és csak egy-két perces várakozás után tudta elmondani rövid beszédét. - A holokauszt áldozatai nem zsidók, cigányok, homoszexuálisok voltak, hanem mi magunk. Mi ők vagyunk - jelentette ki. Az élet védelmének kötelességéről szólva azt mondta, hogy arról nem lehet vitatkozni. Felszólította a hallgatóságot, hogy mindenki hozza el ide gyermekeit, mutassák meg nekik, hogy mindig van választás erkölcs és erkölcstelenség, emberség és embertelenség között. - Magyarország a demokráciát és a szabadságot választotta. Tudjuk, mit kell tennünk, és azt fogjuk tenni - zárta beszédét a miniszterelnök.

Megrendült pillanatok a washingtoni Holokauszt Múzeumban
Megrendült pillanatok a washingtoni Holokauszt Múzeumban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.