Mini-MÁÉRT: nagy célok

A MÁÉRT összehívását, a határon túli magyarság jogállásának a magyar alkotmányban történő rögzítését, a Szülőföld-programban foglalt támogatások folyósításának felgyorsítását, partneri viszonyra alapozott nemzetpolitikát és a határon túli magyarokkal kapcsolatos témáknak a választási kampányban való mellőzését sürgeti a mini-MÁÉRT szombati, marosvásárhelyi ülésén elfogadott zárónyilatkozat.

A tanácskozáson nyolc Kárpát-medencei (RMDSZ, Magyar Koalíció Pártja, Vajdasági Magyar Szövetség, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetsége, Magyar Egyesületek Szövetsége), továbbá hat nyugat-európai és tengerentúli magyar szervezet vett részt.

A zárt ajtók mögött lezajlott megbeszélésen végül Bugár Béla, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke is részt vett, aki korábban távolmaradását jelentette be. Megállapodtak abban, hogy az egyes régiók autonómiatörekvésének összehangolása és a kisebbségekkel kapcsolatos európai jogi normarendszer fejlesztése végett szakértői csoportot hoznak létre. A fórumon részletesen ismertették az RMDSZ romániai kisebbségi törvénytervezetét, amely a személyi elvű, illetve a kulturális autonómia alapját is képezi.

A résztvevők megvitatták a magyar-magyar kapcsolatok aktuális kérdéseit is. Szó esett szülőföldön való boldogulásról, a nemzeti vízumról, a magyarigazolványról, s a kettős állampolgárságról. Több résztvevő is elmondta: az anyaország és a határon túli magyar közösségek kapcsolatrendszerének alapja a magyarigazolvány, de a fő célkitűzés a kettős állampolgárság.

A zárónyilatkozat üdvözli a magyar kormány azon szándékát, hogy a határon túli magyarok jogállásával az alkotmány külön fejezetben foglalkozzék. Azt kérik, hogy az alkotmánymódosítást a MÁÉRT szakbizottságai is vitassák meg, azt követően pedig a MÁÉRT plenáris ülése fogadja el. Szorgalmazzák egyben, hogy a módosított alkotmány egyértelműen nyilvánítsa ki a határon túli magyaroknak a magyar nemzethez való tartozását.

A határon túli magyar vezetõk tanácskoznak Marosvásárhelyen
A határon túli magyar vezetõk tanácskoznak Marosvásárhelyen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.