"Két Audi, és nem szívóznék..."

Sem az Audi gyárral, sem a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI) nem áll munkakapcsolatban a KVI jogi igazgatójával együtt pénteken, egy vesztegetési ügy miatt letartóztatott M. Gábor.

Miként arról szombati számunkban már hírt adtunk, pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság - az összebeszélés lehetőségére hivatkozva - elrendelte V. Cs. Balázsnak, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogi igazgatójának letartóztatását. Vele egy időben letartóztatták M. Gábort is, akiről szombaton - tévesen - azt közöltük, hogy az Audi munkatársa. Ezzel szemben, mint azt a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illetékesei vasárnap lapunknak elmondták, M. sem az Audival, sem a KVI-vel nem állt munkakapcsolatban, de még csak azokkal az alapítványokkal sem, amelyekre a korrupciós ügy kapcsán hivatkozott. Tévedésünkért az érintettek elnézését kérjük.

A KVI jogi igazgatójának letartóztatásához vezető nyomozást már hónapokkal ezelőtt, egyébként éppen az Audi feljelentése nyomán rendelte el a Nemzeti Nyomozó Iroda. Úgy értesültünk: a cég képviselői arról számoltak be a Gazdasági Minisztérium és a rendőrség illetékeseinek, hogy a társaság terjeszkedéséhez szükséges 60 hektáros volt honvédségi terület megvásárlásáról kezdett tárgyalás alkalmával a területet kezelő KVI jogi igazgatója két Audit kért azért, hogy "ne szívózzon tovább", azaz jogászként jóváhagyja az előkészített megállapodást.

V. Cs. Balázs - a nyomozás eddigi adatai szerint - egy Budapesten folytatott tárgyalás kávészünetében jelezte először autóigényét az Audi képviselőinek. Később aztán Győrbe is elutazott, ahol megismételte "ajánlatát". Erre a tárgyalásra már magával vitte régi jó barátját, M. Gábort is, akit mint a Világ Bűnözése Elleni Alapítvány kuratóriumi titkárát mutatott be.

Később a rendőröknek M. Gábor beismerte, hogy semmi köze a szóban forgó alapítványhoz. Ő valójában több alapítványnak toborzott szponzorokat. Ilyen céllal járt V. Cs. Balázzsal Győrött is; azt azonban tagadta, hogy a korrupcióhoz bármi köze lett volna.

Nyomozati érdekekre hivatkozva a hatóságok egyelőre nem árulnak el további részleteket arról, hogy a KVI jogi vezetője és társa pontosan hányszor tárgyaltak az Audi képviselőivel, és a megbeszéléseken valójában mi hangzott el. Azt azonban sejtetni engedték, hogy a már hivatkozott budapesti tárgyalás kávészünetében történteken kívül V. Cs. Balázs és M. Gábor valamennyi, az Audi képviselőivel folytatott tárgyalását rögzítették. A titkos nyomozás épp azért tartott hónapokig, mert a gyanúsítottak többször módosították álláspontjukat: hol két Audit, hol azok ellenértékét kérték a szerződés elintézéséért, de abban sem voltak következetesek, hogy melyik alapítvány szponzorálásával rendezheti feléjük a számlát az Audi. Egyébként mindkét kérdésben többször módosították elképzeléseiket.

A jogi igazgató és barátja, akit 2002 szeptemberében csalásért két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság, tagadják, hogy kenőpénzt (azaz autót) kértek volna. Információink szerint azzal védekeznek, hogy létező alapítványok támogatására próbálták meg rábeszélni az Audit, a két autót nem maguknak kérték. A rendőrség által rögzített tárgyalások nem erről szóltak. Azokból egyértelműen kiderül - tudtuk meg a nyomozó hatóságoktól -, hogy a két gépkocsit a gyanúsítottak használták volna, s az alapítványok közbeiktatására csak azért volt (lett volna) szükség, hogy ne lehessen kapcsolatot teremteni köztük és az Audi között. A rögzített felvételeken állítólag egy alkalommal a KVI jogi vezetője ki is jelentette: az egyik autó neki kell, a másik azonban egy magas beosztású közszereplő "haverjának".

A rendőrség és az ügyészség illetékesei nem zárták ki, hogy a nyomozással párhuzamosan vizsgálat indul annak tisztázására, hogy más esetekben kért-e kenőpénzt a jogi vezető a KVI ügyfeleitől azért, hogy "ne szívózzon" a szerződéseikkel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.