Csányi az MDF listáján?

Az MDF országos választmánya felszólítja a kormányt: terjesszen az Országgyűlés elé egy új sarokszámokra épített költségvetést az euró 2010-es bevezetése érdekében - mondta Katona Kálmán elnök a testület szombati ülése után. Bod Péter Ákos, az MDF szakpolitikusa, volt jegybankelnök elmondta: egy új költségvetés akkor lenne hiteles, ha a GDP legalább két százalékával kisebb deficitet tartalmazna a jelenleg tervezett hét százalékhoz közelítő mérték helyett. Bod Péter Ákos szerint a miniszterelnök felelőtlenül vonta be a kampányba az euróra áttérés ügyét, amikor szembeállította a nyugdíjak kifizetését és az autópályák építését az euró bevezetésével. Úgy véli: a költségvetés jelenleg tervezett sarokszámai veszélyeztetik az ország finanszírozását, s több százezer család valutaalapú hitelének visszafizetése is veszélybe kerülhet.

Molnár Albert, a PM politikai államtitkára minderre válaszul azt mondta: most folyik a költségvetés tárgyalása a parlamentben, nyújtsák be a javaslataikat, azokat megfontolják. Közölte ugyanakkor: a jövő évi költségvetésben tervezett 4,7 százalékos államháztartási hiány mértéke lehetővé teszi akár az euró 2010-es bevezetését is. Végig kell azonban gondolni, biztos-e, hogy ez a dátum Magyarország számára a legmegfelelőbb. "Az emberek megnyomorításán keresztül nem lehet elvezetni az euróövezetig Magyarországot" - mondta.

Az MDF választmányi ülésén információink szerint bejelentették, hogy a 2006-os választási lista első tizenkét helyének valamelyikén szerepel majd a demokrata fórum nyolc parlamenti képviselője. - Ez azt jelenti, hogy ha az MDF átlépi az 5 százalékos küszöböt, ezen honatyák biztosan mandátumot szereznek. Így viszont négy hely "kiadó": vagy az MDF potenciális szövetségesei, vagy országosan ismert személyiségek kaphatnak helyet az MDF-listán.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese a hét végén egy televíziós műsorban nem erősítette meg, de nem is cáfolta "azt az állítólagos pletykát", hogy a fórum listáján előkelő helyen szerepelne majd Csányi Sándor OTP-elnök.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.