Gyurcsány nem ad több pénzt

Az önkormányzati érdekszövetségeknek a költségvetési vita során néhány tízmilliárdot mindig sikerült kiharcolniuk, de most a kormányfő leszögezte: egyetlen fillérrel sem kerülhet több a rendszerbe. Úgy pedig nehéz alkudni, ha nincs miről.

Legalább 1300 olyan kistelepülés van az országban, ahol álmodni se mernek arról, hogy valamilyen fejlesztésbe kezdjenek - jelentette ki az önkormányzat jövő évi költségvetési pozícióit firtató kérdésünkre Dióssy László, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Veszprém polgármestere, akit a napokban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntettek ki. Az előterjesztést a szövetség szakértői egyelőre vizsgálják, hogy megalapozottan tehessenek javaslatokat az esetleges módosításokra. Egyébként az önkormányzati érdekszövetségeknek a költségvetési vita során néhány tízmilliárdot minden évben sikerült kiharcolniuk, most azonban a kormányfő leszögezte: egyetlen fillérrel sem kerülhet több a rendszerbe. Így elsősorban azt elemzik - közölte Dióssy -, hogy van-e lehetőség valamilyen belső átcsoportosításra.

A költségvetésnek két neuralgikus pontja bizonyosan van - véli Dióssy. Az egyik, hogy mennyivel növekszik jövőre a közalkalmazottak illetménye, mert a javaslatban a fizetésemelésekre egyelőre nem látnak fedezetet. Ezért az önkormányzatok tartanak attól, hogy a bérnövekmény egy részét - az elmúlt két évhez hasonlóan - a következő esztendőben is nekik kell majd fedezniük, ami összességében sok tízmilliárdos kiadást jelentett. Ezért az elnök azt sem tartja kizártnak, hogy néhány településen már az idén novemberben és decemberben is súlyos nehézségeket okozhat a fizetések átutalása. A másik problémát Dióssy abban látja, hogy miközben jelentősen növekszenek a pályázati úton elnyerhető, nagyobb részt uniós források, a települések a fejlesztési pénzek elnyeréséhez nem rendelkeznek megfelelő önrésszel. Ezért indokoltnak tartja, hogy az önerő biztosításához tervezett 7,4 milliárdot jelentősen emeljék föl.

A helyhatóságok állami támogatása jövőre valamivel több mint két százalékkal emelkedik, tehát a tervezett inflációt követi, ám Dióssy ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az idei bázisból a zárolásokkal és más módon legalább ötvenmilliárdot elvettek, vagyis a növekedés csak látszólagos. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetése, az áfa mérséklése, valamint a gyermekvédelmi támogatások rendszerének módosítása miatt a kiadások is csökkennek. Azt azonban egyelőre nem tudni - mondta a polgármester -, hogy a zömében kisebb normatívák miként fedezik majd a kötelező önkormányzati feladatok, például a közoktatás vagy az egészségügyi és a szociális ellátások költségeit. Igen nehéz évnek néznek tehát elébe a helyhatóságok - véli Dióssy. Legalább egy kedvező fordulat viszont bekövetkezett: felgyorsult a kincstári ingatlanok átadása, s például Veszprém megkapta a városhoz közeli helikopter-gyakorlóteret, s a mintegy kétmilliárd forint értékű ingatlanegyüttessel tetszése szerint rendelkezhet. Ez viszont igen kevés települést érint - teszi még hozzá -, így a gondokra nem jelent generális megoldást.

A csatornaépítés gyakran megoldhatatlan feladat a településeknek
A csatornaépítés gyakran megoldhatatlan feladat a településeknek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.