Keretbe szorított koalíciós ellentétek

Hiller István szocialista pártelnök szerint természetes, hogy vannak viták az MSZP és az SZDSZ között, de ezeket keretbe fogja a közös érdek: újra kormányra kerülni.

Szolidaritás és versenyképesség, ebben a sorrendben - ez a véleménye a nemrégiben ismét fellángolt koalíciós vitatémáról az MSZP platformjainak. Szombaton a négyből három platform - a szervező Baloldali Tömörülés, a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért és a Szocialista Platform - vezetői és képviselői, valamint a pártelnök is egyetértettek abban: "liberális barátaink" tévednek, mert önmagában a versenyképesség növelése nem elegendő, hiszen akkor a társadalmi különbségek megmaradnak.

- Kell-e ma Magyarországon a versenyképesség miatt aggódni? Nem, már csak azért sem, mert hazánk vonzó a befektetők előtt. De a változásokat nem lehet megállítani a határon, ezért Magyarországnak azt kell ambicionálnia az uniós csatlakozás után is, hogy gyorsabban fejlődjön, mint a környező országok - fejtette ki felszólalásában Kiss Péter kancelláriaminiszter. A Baloldali Tömörülés elnöke szerint a jólét feltételeinek gyorsabb megteremtéséhez nagyobb teljesítményre van szükség.

- Ha a versenyképesség van a középpontban, akkor minden a gazdaságról, a pénzről, a kíméletlenségről szól, ha a szolidaritás, akkor az osztogatást jelent, a jövő felélését, ezért a jó válasz: a verseny eredményes megvívásához teremtünk esélyeket - hangoztatta.

Hiller István pártelnök szerint ez a kérdés a baloldal értékeiről szól. A szocialisták olyan országot akarnak, amelyben a tehetség, a tudás, a szakértelem képes érvényre jutni. "Vannak, akik álmodni akarnak, nekik jó éjszakát kívánunk, most azoknak az ideje jött el, akik a lehetőségekkel úgy tudnak élni, hogy az a közösséget gyarapítja" - mondta a szocialista párt elnöke, aki kitért arra: az MSZP és SZDSZ koalíciója működik, és természetes, hogy a partner értékei részben eltérnek, de "van egy keret": a kormány jó működése és a kormányzás ismételt elnyerése közös érdek. Vannak különbségek, de a lényeg nem csupán a keretek, hanem a közös célok és politika megtalálása - tette hozzá.

Krausz Tamás, a Baloldali Tömörülés Platform alelnöke arról beszélt, hogy e mostani tanácskozás célja erősíteni azt a folyamatot, amelyben a szocialista párt igyekszik meggyőzni a társadalmat: az MSZP az egyetlen politikai erő, amely komolyan veszi a szociális, a gazdasági és a politikai szolidaritás fogalmát és jelentőségét. Példaként a XII. kerületi turulszoborról szólva megjegyezte: a politikai szolidaritás Budapesten olyan gyengén működik, hogy a Fidesz támogatásával gyökeret verhetnek a szélsőjobboldali, emberellenes eszmék. A történész szólt a "népek közötti verseny" szlogenjéről is; szerinte az, "aki ennek bedől, az előbb-utóbb nacionalista, raszszista nézeteket hangoztat majd".

Nagyszerű pillanat, hogy egyetértünk abban, mit jelent ma baloldalinak, szocialistának, demokratának lenni Magyarországon - kezdte beszédét a Szociáldemokrata Platform elnöke. Vitányi Iván megjegyezte: ha egyetértünk azokkal, akik szerint a külföldi tőkének távoznia kell az országból, és csak a hazai tőke maradjon, akkor "a seggünk is kilóg a nadrágból".

Nagy Sándor, a Szocialista Platform ügyvivője arról beszélt, hogy a cél a fenntartható fejlődés, s ennek eszközei a versenyképesség és a szolidaritás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.