Gyurcsány szerint Bush emlékszik Orbán hibájára

A miniszterelnök szerint Magyarország nem megmagyarázhatóan viselkedett 2001-ben, amit számon tart az amerikai kormányzat.

Új fejezet nyitásáról beszélt a magyar-amerikai kapcsolatokban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban, fontosnak és reménykeltőnek nevezve az Egyesült Államokban tett látogatását.

"Nagyon mélyről kellett kezdeni 2002-ben (...) minden tekintetben hálásnak kell lennünk Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak, mert ő két látogatásával előkészítette azt, hogy én - harmadszorra ideérkezve - alapvetően új fejezetet tudjak nyitni a két ország kapcsolatában - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton véget ért egyesült államokbeli útjáról a Vasárnapi Hírek című lapnak nyilatkozva.

Közölte: az Amerikát ért 2001. szeptember 11-i terrortámadás után "az akkori kormány elkövetett egy oktalan hibát, s akár úgy is fogalmazhatnám, hogy bárdolatlanságot", amikor "nem utasította vissza a MIÉP azon megállapítását, hogy Amerika rászolgált sorsára. Sőt, mentegetni igyekezett".

Mint mondta, ez Amerikát "szíven ütötte". Az Egyesült Államok nem értette, miként történhet meg, hogy a magyarok ilyesmit mondanak. Hiszen a New York és Washington elleni támadásokban meghalt több ezer amerikai, s Magyarország nemcsak csendben maradt, hanem a magyar kormány mintegy tudomásul is vett ilyen kijelentést.

Arra a kérdésre, hogy tapasztalata szerint Bush elnök ezt számon tartja-e, azt válaszolta: "teljes mértékben".

"S nemcsak az elnök, hanem az egész amerikai kormányzat. Magyarország nem megmagyarázhatóan viselkedett, a 2001-es történések beírták magukat az amerikaiak emlékezetébe. De Amerika bölcsebb annál, hogy mindig visszafelé nézzen" - fűzte hozzá.

A miniszterelnök kijelentette: látogatása az Amerikai Egyesült Államokban "történelmi jelentőségű" volt, mert lezárta a két ország történetében azt a szakaszt, amikor a magyar-amerikai kapcsolatokat a biztonságpolitika tartotta fogságban.

Soha nem volt ilyen nyitottság és megértés egymás iránt - mondta, hozzátéve, hogy ugyanakkor mindkét fél pontosan tudja, "nem ugyanazok a dolgok fontosak egymástól a kétoldalú kapcsolatokban".

Az Egyesült Államok "érti, hogy nekünk a magyar-amerikai kapcsolatoknak nem egyszerűen a biztonságpolitikáról kell szólniuk, hiszen abban mi megtesszük a magunkát, s ők most elégedettek ezzel. Üzlet, üzlet, üzlet, avagy inkább fordítva mondom, mert félreértik: munkahely, munkahely, munkahely, több befektetés Magyarországon. Kiszabadítani a magyar-amerikai kapcsolatokat abból a fogságból, hogy állandóan csak biztonságpolitikáról beszélünk" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Arra a felvetésre, hogy a jobboldal Magyarországon előszeretettel emleget posztkommunistákat, de vajon tapasztalta-e, hogy fenntartásokkal viseltetnének az amerikai vezetők velük szemben, kijelentette: ennek az ellenkezőjét tapasztalta.

"Azt a fajta elismerést, hogy itt van egy olyan kormány, amely képes összeegyeztetni a társadalmi igazságosság kérdését a gazdaság fejlesztésének a szempontjával, a demokratikus Magyarországot a térség stabilitása megőrzésének szempontjával" - mondta.

Hozzátette: Amerikát nem érdekli, hogy ki milyen szerepet vállalt teljesen másfajta körülmények és feltételek között húsz évvel ezelőtt. Nem ebből indul ki a politikája, hanem abból, "most ki mit csinál, most milyen értékeket vállal".

Úgy fogalmazott: "Bennünket nyitott, érzékeny demokratának tartanak, akikben erős a nemzeti érdekképviselet igénye, de ezt össze tudják egyeztetni a regionális, az európai feladatok elvégzésével".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.