Élő Lánc: nagy ambíciók, kisipari módszerek

Futótűzként terjedt a napokban a hír: új ökopárt alakul. Az internetes fórumokon várva várt lépésként üdvözölt Élő Lánc Magyarországért létjogosultságát máris megkérdőjelezik a politológusok. Az egyik alapítót, az író-publicista Lányi Andrást a kishalak túlélési esélyeiről faggattuk.

- A pártalapítás ötlete még a rendszerváltás idején, a Duna-mozgalmak csúcspontján vetődött fel. Végül arra jutottunk, az embereket most még más problémák foglalkoztatják. Azóta eltelt tizenöt év, és a többség kiábrándult a rendszerváltáskori ideákból, mi meg közben kitanultuk az ökopolitikát - vezet be az előzményekbe Lányi András, a ma zászlót bontó, magát ökopártként definiáló Élő Lánc egyik alapítója. Az ismert író, publicista, aki pár éve még fához láncolta magát a Roosevelt téren, ma már parlamenti és önkormányzati képviseletről beszél. Ebben biztos is, az szerinte már részletkérdés, hogy jövőre, vagy csak 2010-ben valósul-e meg.

Lányi, a Védegylet egyik alapítója annak ellenére bizakodó, hogy jó pár hasonló kezdeményezés bukott már el az elmúlt tizenöt évben. A Magyarországi Zöld Párt, a Zöld Alternatíva, majd a Zöld Demokraták Szövetsége is próbálkozott a parlamenti választásokon, ám négy százalékot még ez utóbbinak is csak a Centrum szárnyai alatt sikerült elérnie; a többiek egy-két százalékos eredmény után egyszerűen elfelejtődtek. Lányi szerint nem szabad egy kalap alá venni ezeket a szerveződéseket. Amúgy természetes folyamatnak tartja, hogy az ökopolitika "a Roosevelt térről a Kossuth térig" vezet. Ez persze nem jelenti azt, hogy a civil mozgalom értelmét veszítené. Sőt, változatlanul fontosnak tartja a "társadalmi önvédelem" háttértámogatását, amelyet a Védegylet is nyújt. A civil mozgalmakkal fenntartott évtizedes kapcsolatokat persze hasznosítanák, különben - ezt belátja - semmi esélyük sem lenne.

- Szájhagyomány útján terjedünk, kisipari módszerekkel szervezkedünk. Nem állnak rendelkezésünkre propagandaeszközök, sem pénzünk, sem apparátusunk, sem szándékunk nincs milliárdos kampány lebonyolítására - tér át a választási készülődésre. Az a fajta médiakampány, amilyet a "nagyok" folytatnak, Lányi szerint nem térül meg.

- Pénz nélkül, de markáns mondanivalóval indulunk, mások ezt fordítva teszik. Számunkra a hiteles jelenlét és a hiteles személyiségek jelenléte a fontos. Ebben hiszünk, ráadásul még ingyen is van - jegyzi meg a publicistából lett politikus, egyúttal azt is hangsúlyozva, hogy nem győzni, hanem meggyőzni szeretnének: a környezettudatos gondolkodásról, az utódok iránti felelősségről. Amúgy nem tekinti a szervezetet környezetvédőnek: "a környezet védhetetlen", mert a természet elleni erőszak a fennálló világrend lényegéhez tartozik.

Nem tart továbbá attól sem, hogy mozgásterük a remélt parlamenti mandátumszerzés miatt beszűkülne.

- Nem tagozódunk be, hiszen merőben más módszerekkel és célokért küzdünk, mint a jelenlegi parlamenti pártok - érvel Lányi. Tekintettel a mai zászlóbontásra, egyelőre szűkszavúan annyit mond a céljaikról: kitörni a technológiai erőszak, a gazdasági kényszerűségek életellenes rendszeréből. "Ne történhessen meg az, hogy a gazdasági teljesítmény növekedése az életszínvonal romlásához vezet" - teszi hozzá. Az Élő Lánc hevesen fellép minden ellen, ami ezt a rendszert tartja fenn, és persze támogat minden, ennek megváltoztatására irányuló - a fenntarthatóságot szolgáló - erőfeszítést.

Persze azzal is tisztában van, hogy a két nagy párttal nincs sok közös pontjuk. Ezek programjaiba ugyanis szerinte nem fér bele az ökológiai felelősség vállalása. Így aztán nem számolnak potenciális szövetségesekkel a parlamentben. Viszont örök ellenzéki szerepre sem vágynak, hiszen az együttműködés lehetőségét konkrét kezdeményezések mentén ítélik meg. Arra a felvetésünkre, ha a nagy pártok által szinte egyáltalán nem vállalt ökológiai felelősségtudat az Élő Lánc révén népszerűvé válik, az magában hordozza a nagyhal-kishal viszonyból adódó, az utóbbi számára nem túl kedvező perspektívát, így válaszol: - Bár itt tartanánk.

"Nem tagozódunk be"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.