Útfelújítás: a Zöld Demokraták segítenének a káosz elkerülésében

A Zöld Demokraták Szövetségének szakértői kiszámították, hogy szervezési megoldásokkal ugrásszerűen csökkenthető a fővárosi útfelújításokból származó torlódás. Konstruktív együttműködést ajánlanak a fővárosi szakemberekkel.

A Zöld Demokraták Szövetsége üdvözölte a Budapesten elindult nagyszabású útfelújítási programot. Erdei Csaba ügyvivő közölte: helyeslik a városvezetés törekvését, hogy a Podmaniczky Program keretében a teljes körű útfelújításokkal, infrastrukturális fejlesztésekkel ismét régi rangjára, az európai nagyvárosok színvonalára emeljék Budapestet.

A zöld párt szakértői ugyanakkor megvizsgálták a budapesti útfelbontások körül kialakult kaotikus helyzetet és úgy találták: egyértelműen az útfelújítások szervezetlensége okozta, hogy megbénult Budapest közlekedése. A szakértők előrebocsátották: tiisztában vannak azzal, hogy a kivitelezési munkálatoknak szigorú technológiai sorrendjei vannak, a közműhálózatok cseréje, a felhasznált építési anyagok technológiai előírásai mind megkövetelik az előírt várakozási, vagy pihentetési időt.

Jobb logisztikai szervezéssel, a kivitelezések időintervallumára vonatkozó hálótervvel azonban a munkálatok idejét akár felére is lehetett volna csökkenteni - állítják. Mivel hiányzik a stratégiai közlekedési program, a városvezetés jelenleg az útfelújításokat nem hosszú távú szempontoknak rendeli alá.

Az útfelújításokra kiírt közbeszerzési pályázatokban a csökkenő fontossági sorrendben megadott bírálati szempontok között csak a harmadik helyen szerepel a vállalt kivitelezés időtartama, és a pályázatokban nem szerepelnek a munkavégzés felgyorsítására tett kikötések. A pályázatokat elnyert kivitelező cégeket a munkálatok folyamán nem, vagy csak felületesen ellenőrzi a munkálatok megrendelője. A lezárt útszakaszok helyett a városvezetés nem biztosít kerülőutakat, egyéb közlekedési alternatívákat.

Mindezek következtében a dugókban eltöltött felesleges holtidők viszont óriási károkat okoztak. A  város több pontján feltorlódott kocsisor károsanyag kibocsátása több mint háromszorosára nőtt.

A Zöld Demokraták Szövetsége hiányolja Budapest polgárainak hiteles tájékoztatását. Megengedhetetlennek ítélik, hogy a jövőben is csak előre megírt sajtóközleményekkel oldják meg az illetékesek a kommunikációt.

A zöld párt szakértőinek véleményünk szerint akár feleennyi idő alatt el lehetne készíteni egy adott útszakasz felújítási munkálatait. Erdei Csaba ügyvivő közölte: felajánlják konstruktív és szakszerű együttműködésüket a jövőbeni tervezésben, úthálózatok felújításának megszervezésében, mert tapasztalataik szerint a nyári útfelbontások, kivitelezési munkálatok, ha anyagi értelemben nem is, de emberi értékekben, az autótulajdonosok által a közlekedési dugókban elvesztegetett munkaóráiban és egészségügyi szinten óriási károkat okoztak. 

"Javaslatunkkal megkímélnénk a dugókban pöfögő napi többszázezer autóst, megkímélnénk a felbontások helyszínén lakó, dolgozó és arra közlekedő állampolgárok egészségét, hiszen a legfrissebb felmérések szerint Budapest levegőjében lebegő szennyezőanyag tartalom miatt a fővárosban lakók három évvel rövidebb ideig élnek, mint más városok polgárai" - fogalmaztak a Zöld Demokraták. (NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.