A "legionárius betegség" okozta a rejtélyes járványt Kanadában

Több napi vizsgálatok után a kanadai egészségügyi hatóságok kiderítették, hogy legionárius megbetegedés végzett egy torontói nyugdíjasotthon 16 lakójával - közölték csütörtökön a kanadai nagyváros illetékesei.

A kór a múlt hét végén ütötte fel a fejét, és a szakemberek laboratóriumi vizsgálatok sorozatával sem tudták kideríteni azt, hogy milyen vírus okozza a Seven Oaks Home for the Aged nevű  intézetben a lakók, az ápolók és a látogatók megbetegedését, illetve az élemedett korúak halálát. Kizártnak tartották azonban, hogy madárinfluenza vagy atípusos tüdőgyulladás lenne a járvány oka, sőt idesorolták a legionárius megbetegedést is.

Az egyik legutóbbi teszt azonban kimutatta a legionella pneumophila vírust. Így bizonyossá vált, hogy mégiscsak a legionárius megbetegedés okozta a járványt, amely egyébként csak a  nyugdíjasotthonra korlátozódott.

Ezt a betegséget, tudományos nevén: legionellózist egy philadelphiai szállodában 1976-ban amerikai legionáriusok által rendezett nagygyűlés kapcsán ismerték fel. A 4400 résztvevő közül 182-en tüdőgyulladás tüneteivel megbetegedtek, és 29-en meg is haltak. Mint később megállapították: a gyilkos vírus a légkondicionáló páradúsítójából került a levegőbe.

A fertőzés emberről emberre nem terjed, így már nem kell tartani attól, hogy a napokig rejtélyesnek bizonyult kór egy tömeges méretű járvány kitörésének veszélyét jelentheti. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.