Gyurcsány: a magyarok győzni akarnak, de versenyezni nem

Gyurcsány Ferenc a George Washington egyetemen tartott előadást. Condoleezza Rice és a magyar kormányfő tárgyalásai után pénteken Bush fogadja a magyar miniszterelnököt.

Európa elvesztette a huszadik századot - hangzott el a beszédben

Az Egyesült Államok és Magyarország a nagy földrajzi távolság ellenére egy a szabadságba  és a demokráciába vetett hitben, az emberi méltóság tiszteletében - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön az amerikai fővárosban a George Washington egyetemen tartott előadásában. A The Elliott Scholl zsúfolásig megtelt előadótermében angolul tartott előadásában a kormányfő úgy fogalmazott, hogy a 280 milliós Egyesült Államok és a 10 milliós Magyarország között nem a felelősségben van különbség, hanem a lehetőségekben és együtt több esély van felülkerekedni a kihívásokon. Ha az Egyesült Államokat megtámadják, a közös értékeket támadják meg - mondta Gyurcsány Ferenc a terrorizmus veszélyére utalva.

A transzatlanti kapcsolatok fontosságát aláhúzva emlékeztetett  rá, hogy Amerika nemrég még sebezhetetlennek vélte magát, az európaiak pedig azt hitték, hogy ők jelentik a Föld közepét. Európa lemaradt Amerika és a Távol-Kelet mögött, tulajdonképpen elvesztette  a huszadik századot. A magyarországi demokratikus átalakulás tapasztalatairól szólva  a kormányfő elmondta, hogy Magyarország szabadságot és demokráciát akart, mert jobb életet remélt és nem csak a keveseknek. Sokan érzik úgy azonban, hogy nem teljesült a várakozásuk. Az egy főre számított hazai össztermék tekintetében az ország büszke lehet, a növekedés négyszázalékos, de ha megkérdezik a magyarokat, hogy olyan boldogok-e mint gondolták, akkor sokan elbizonytalanodnak - mondta a miniszterelnök, aki az egyik általános ellentmondást  úgy fogalmazta meg, hogy "győzni akarunk, de nem akarunk versenyezni".

Előadása végén kérdésekre válaszolva Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a politikai rendszert rövid idő alatt meg lehet változtatni, könnyű kialakítani a demokratikus intézményi kereteket, az emberek gondolkodásmódját viszont csak hosszú távon lehet megváltoztatni. A globalizáció kihívásaival kapcsolatos kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc hangoztatta, hogy Magyarországnak el kell döntenie, milyen területeken akar versengeni és középtávon a biotechnika, az informatika területét nevezte meg erre alkalmas ágazatoknak. Neuman  János, Teller Ede és Rubik Ernő Amerikában is jól ismert nevét felsorolva elmondta, hogy a legfontosabb erőforrásnak a magyar tehetséget és szellemi tőkét tekinti.

Az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy javítani kell a döntéshozatal mechanizmusán mindkét szervezetben. Gondnak nevezte, hogy az emberek elidegenedtek az Európai Uniótól és a legtöbb ember nem érzi az uniós tagság előnyét a mindennapi életben. Az iszlám fanatizmusra vonatkozó kérdésre válaszolva kiemelte, hogy nagy hiba lenne összekeverni a muzulmán vallást a terrorizmussal. Magyarországon szerencsére nincs jele az ilyen előítéletnek.

Az egyetemi talárt viselő Gyurcsány Ferencet az egyetem rektora, (ottani elnevezéssel elnöke) Stephen Joel Trachtenberg Elnöki Érdeméremmel tüntette ki. A korábbi kitüntetettek között van Václav Havel volt cseh elnök, Simon Peresz volt izraeli kormányfő és Mahail Szaakasvili grúz elnök.

A vízummentesség kérdését valamennyi megbeszélésen felvetették 

Az amerikai-magyar kapcsolatok kiegyensúlyozott voltát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc  kormányfő és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter csütörtökön Washingtonban megtartott találkozóján - értesült az MTI. Gyurcsány Ferenc tárgyalt Bill Fristtel, a szenátus republikánus párti frakciójának a vezetőjével és Dennis Hastert republikánus párti képviselőházi elnökkel is. Ezeket a találkozókat a sajtónyilvánosság kizárásával tartották meg. Az MTI információi szerint a felek nyugtázták a kiegyensúlyozott jó kétoldalú, partneri, szövetségi kapcsolatot. A kormányfő valamennyi tárgyaló partnerének felvetette a vízummentesség kérdését.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörtökön a Pentagonban találkozott Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, akivel a két ország között katonai kapcsolatokat és az együttműködés kérdéseit vitatták meg.

Simonyi András nagykövet este vacsorát adott a kormányfő tiszteletére, amelyen részt vett mások mellett Carlos Gutierrez kereskedelmi miniszter, és Peter Pace, a vezérkari főnökök  egyesített bizottságának az elnöke. A kormányfő felesége, Dobrev Klára és az amerikai elnök felesége, Laura Bush csütörtökön Nancy Goodman Brinker volt magyarországi nagykövet ebédvendége volt. A hölgyprogram keretében mindhárman ellátogattak a Marthe's table (Márta asztala) nevű jótékonysági intézménybe, amely elesettek, hajléktalanok megsegítésével foglalkozik. George Bush amerikai elnök és Gyurcsány Ferenc pénteken találkozik. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.