Gyermekkorú terroristák, bombázók

Jönnek a gyermekkorú öngyilkos bombázók, terroristák, figyelmeztet Jean-Louis Bruguiere vizsgálóbíró nyilatkozata, amit a francia közszolgálati televízió, a France 2 számára adott, és amit hosszan idézett a Le Figaro és a Le Monde is.

A párizsi ügyészség terroristaellenes osztályának vezető vizsgálóbírája szerint Franciaországban a terrorizmus veszélye "még soha nem volt olyan erős, mint napjainkban", és a "vegyi vagy biológiai támadás lehetősége folyamatosan fennáll, mert néhány iszlám csoport kidolgozta a ricin, illetve a botulin (kolbászméreg) terrorista célú alkalmazásának a módszerét". A botulin baktérium olyan kórokozó, amelyik romlott hentesárukban képes elszaporodni, és igen súlyos, bénulásos, illetve halálos ételmérgezést okozhat. Bruguiere szerint a vegyi és biológiai támadás forgatókönyvét Afganisztánban speciális terroristaegységek dolgozták ki, amelyek egyiptomi, grúziai, kaukázusi (csecsen) és kurd csoportokkal vannak kapcsolatban.

A híres vizsgálóbíró a nyilatkozatában kitért a várható terrorakciók szereplőire is, hangsúlyozva, hogy a terrorista csoportokba beszervezettek egyre fiatalabbak. "Megjelentek a kiskorú terroristák" - mondta Bruguiere, ami sajnos annak a lehetőségét is felveti, hogy a jövőben gyermekkorú öngyilkos merénylők is lesznek. Az új terrorista csoportok tagjai egyre "mozgékonyabbak", könnyen megszakítják kapcsolataikat a különböző radikális iszlám szervezetekkel, ha úgy érzik, hogy tevékenységüket veszély fenyegeti, és csatlakoznak bármilyen egyéb terrorista csoporthoz, mert alapvetően "atomizáltak". "Mindezt számos terrorista »életpályája« már bizonyította" - nyilatkozta a főbíró.

"A terroristahálózat átalakulásának, mutációjának vagyunk tanúi, ahol a végrehajtók fiatal korukból adódóan alkalmazkodóképesebbek, simulékonyabbak", mondta a főbíró. A "szent háború, a dzsihád kamaszainak gyakran semmilyen képzettségük nincs, de nagyon forrófejűek, könynyen fanatizálhatóak, kíméletlenek, türelmetlenek és készen állnak elpusztulni egy-egy kis csoport vezetőjének, emírjének az utasítására".

Bruguiere az eddig elfogottak vallomásai alapján beszélt a terroristasejtek finanszírozásának hátteréről, amit változatlanul a radikális és elkötelezett iszlám képviselői biztosítanak, és ismertette egy-egy terroristasejten belül a nők szerepét, akik vallásos fanatizmusukkal ösztönzik az egyre fiatalabb végrehajtókat a tervek megvalósításában. Nyilatkozata végén a francia terrorellenes harc egyik kulcsfigurája a legteljesebb antiterrorista készültség fenntartása mellett érvelt. Érdekesség, hogy a vizsgálóbíró nyilatkozata az iszlám vallási hónap, a ramadán kezdetére esett, amikor is szakértők szerint, vallási okokból sem lenne szabad erőszakhoz nyúlni.

Kezükben a jövõ - palesztin gyerekek
Kezükben a jövõ - palesztin gyerekek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.