Minivé zsugorodik a kis-MÁÉRT

Takács Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke Tibori Szabó Zoltánnak, lapunk kolozsvári tudósítójának elmondta: az RMDSZ által szervezett marosvásárhelyi kis-MÁÉRT-on számos határon túli szervezet jelen lesz a Kárpát-medencéből, Nyugat-Európából és a tengeren túlról is.

Napirenden a határon túliak autonómiatörekvései, az európai integráció és a nemzeti kisebbségek jogai, illetve a magyar-magyar kapcsolatok szerepelnek.

Több határon túli szervezet viszont távolmaradását jelezte, köztük a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP). Takács Csaba cáfolta azokat az állításokat, amelyek a távolmaradásokat azzal hozták kapcsolatba, hogy a megbeszélésre Tőkés László püspök nem kapott meghívót.

A távolmaradó Ágoston András, a VMDP elnöke levélben ismertette javaslatait a napirendre vonatkozóan, és indítványozta, hogy a tanácskozásra hívják meg Tőkés püspököt is.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelen lesz a rendezvényen - mondta moszkvai tudósítónknak, Nyilas Gergelynek az ukrajnai KMKSZ vezetője, Kovács Miklós. Elmondta, hogy a határon túli szervezetek fórumának működése nem képzelhető el az MKP és az RMDSZ nélkül. Rossz üzenet lenne, ha a kezdeményezés már a harmadik összejövetelkor kudarcot vallana. - Ha így lesz, akkor ezúttal még csak azt sem mondhatjuk, hogy a magyar kormány áskálódása miatt hal el a fórum - mondta.

Bugár Béla, a távol maradó szlovákiai MKP vezetője pozsonyi tudósítónk, Szilvássy József megkeresésére kifejtette: - Nincsenek hátsó gondolataink. A Magyar Koalíció Pártja kizárólag egyeztetési gondok miatt nem vesz részt a tanácskozáson. Péntek este az aradi vértanúk emlékművét avatjuk a csallóközi Csicsón, ahol a díszvendég Orbán Viktor lesz. Az ünnepség után a két párt vezetői tanácskoznak, így képtelenség reggelre Székelyföldre érni - szögezte le, majd hozzátette: - Hetekkel ezelőtt levélben és telefonon is kértem Markó Bélát, hogy találjunk számunkra közelebbi helyszínt, ám ezt a kérésünket nem teljesítették.

Határon túli magyar vezetõk a legutóbbi MÁÉRT-ülésen
Határon túli magyar vezetõk a legutóbbi MÁÉRT-ülésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.