Polgári körösök a Broadwayn

A kormányfő tegnap Condoleezza Rice külügyminiszterrel és az amerikai kongresszus vezetőivel tárgyalt, ma a Fehér Ház vendége lesz. A polgári körök ellentüntetést szerveztek a Broadwayn.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap Washingtonban találkozott az amerikai külügyi tárca vezetőjével, Condoleezza Rice-szal. A külügyminisztériumnak a főváros Foggy Bottom negyedében lévő épületében nem sokkal lapzártánk előtt sorra került eszmecseréről sem a magyar, sem az amerikai fél nem nyilatkozott - ezt a fogadó ország protokollja írja így elő, mivel a kormányfőt ma a Fehér Házban fogadja George W. Bush elnök. Gyurcsány Ferenc a találkozó előtt Tom Lantos képviselővel, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagjával ebédelt, és a Capitolium épületében megkoszorúzta Kossuth Lajos, illetve Raoul Wallenberg szobrát.

A magyar idő szerint már a késő éjszakai órákba nyúló tegnapi program része volt még egy-egy találkozó Dennis Hasterttel, a képviselőház elnökével, illetve Bill Fristtel, a szenátus republikánus többségi frakcióvezetőjével. Ezt követően a miniszterelnök a transzatlanti kapcsolatokhoz nyújtott magyar hozzájárulásról tartott előadást a George Washington Egyetemen.

Gyurcsány Ferenc tegnap délelőtt utazott át New Yorkból Washingtonba, miután reggel a rendkívül tekintélyes Külpolitikai Tanács vendége volt. A miniszterelnök szerda délután - hazai idő szerint csütörtökre virradóra - a New York-i Yale Clubban a Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át Lax Péter matematikusnak, illetve a Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét George Kendall pénzügyi tanácsadónak és a mesterséges intelligencia kutatásában kiemelkedő érdemeket szerzett Vásárhelyi Miklós egyetemi tanárnak. A hallgatóságnak az Egyesült Államok budapesti nagykövete, George Herbert Walker által bemutatott kormányfő rövid beszédében azt mondta, azért jött Amerikába, hogy megerősítse a két ország által vallott értékek azonosságát. A kitüntetett tudósokat az utat mutató csillagoknak nevezte, amelyeket az ország követni szeretne.

A miniszterelnök ezt követően megnyitotta a New York-i Magyar Kulturális Intézet új helyiségét. Az eseményt magyar tüntetők mintegy 30-40 fős csoportja igyekezett megzavarni. A környezetvédőként ismertté vált Lipták Béla és a New York-i "polgári kör" által mozgósított tiltakozók a Broadway járdája mentén, a városi rendőrség által elkerített és biztosított helyen várta Gyurcsány Ferencet. A kézzel írt, részben magyar, részben angol transzparensek egy része a romániai magyarság autonómiáját, illetve a magyar állampolgárság minden magyarra való kiterjesztését követelte, más részük azonban súlyosan gyalázkodó volt. Az utóbbira példa a "Fleto Fletovics, bolsevik áruló vagy", a "Tolvaj-banda, elég volt! Apró Dobrev Gyurcsány liberálbolsevik maffia!", illetve a "Gyurcsány és szocialista szabad demokrata, exkommunista kormánya szándékosan okoz kárt" felirat. Az utóbbit mellesleg kifejezetten rossz angolsággal fogalmazták. A furcsaságokhoz hozzászokott New York-i járókelők legjobban talán azon csodálkoztak, hogy az egyik plakát szerint a magyar kormány az idegen rablótőke bérence lenne.

Miközben a tüntetők az utcán a Székely himnuszt és a Szózatot énekelték, a tiltakozókat elkerülő kormányfő az emeleten megnyitotta New York új magyar kulturális intézményét. Marozsán Erika színésznő Seress Rezső Szomorú vasárnap című dalát adta elő, a mintegy háromszáz vendég pedig megtekintette a híres magyar származású New York-i fotóművész, Sylvia Plachy Magyarországon készült felvételeiből rendezett kiállítást.

A magyar miniszterelnök a New York-i kulturális intézetünk új otthonának megnyítóján
A magyar miniszterelnök a New York-i kulturális intézetünk új otthonának megnyítóján
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.