Milyen lenne egy jó ország?

- Nem kincskeresés a célunk, hanem intellektuális játékra invitáljuk a részvevőket - közölte Dessewffy Tibor, a Demos Magyarország alapítvány elnöke annak kapcsán, hogy Milyen lenne egy jó ország?

címmel szerdán ismert értelmiségiekkel beszélgetéssorozatot indítottak el. Az ötletet a 2000 című folyóiratban közölt cikksorozat adta, mely az ideális egyetem fogalmát próbálta körüljárni.

- Akkor ébredtem rá, hogy beleragadva a hétköznapi adok-kapokba mennyire nem fordítunk figyelmet azon kategóriák, fogalmak megnevezésére és kidolgozására, amelyek segítségével leírható lenne egy ideális állapot - indokolja Dessewffy, hogy miért indították el a beszélgetéseket. Havonta találkoznának a különböző területek szakembereivel, akik felvázolják az ideális állapot leírásához szükséges viszonyítási kereteket és fogalmi hálót. Ez nem olyan véresen komoly, mint ahogy első pillantásra látszik. Olyannyira nem, hogy az első találkozó meghívottja, Szilágyi Ákos a derű és a humor mint társadalmi oldószerek szerepéről beszélt.

- Nagyon rászorul a magyar, hogy rombolja az őt körülvevő komolyságot, hiszen a politikai komolyság egyben megfélemlítés is - fogalmazott Szilágyi. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a rendszerváltás óta szinte teljesen megszűnt az összenevetés, az összekacsintás lehetősége.

A sorozat annyiban különbözik majd a Magyar Televízióban annak idején futó Találjuk ki Magyarországot sorozattól, hogy itt nem a végeredmény a fontos, nem egy csodaszer képletéhez szeretnének eljutni, hanem a gondolkodás, az erőfeszítés folyamatának fenntartása. A beszélgetéssorozat következő vendége Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezetője lesz, és Hankiss Elemért is elvárják egy közös gondolkodásra.

A kezdeményezés kívülállók számára is felvet kérdéseket. Érdeklődésünkre Parti Nagy Lajos például azt mondta: jelenleg abban sem tudunk megállapodni, hogy végveszély van-e, vagy épp ellenkezőleg, szárnyal az ország. Márpedig ahhoz, hogy arról gondolkodjunk, milyen lehetne az ország, előbb tudni kellene, hogy most milyen. Az ideális állapotról való diskurzus kialakulását a fogalmak és értékek többértelműsége is nehezíti.

- Ugyanakkor Magyarország kitalálása nem lehet egyszeri aktus eredménye, mint ahogy a nemzet szubsztanciáját sem lehet megtalálni egy délután, bár konzervatív értelmiségiek rendszeresen próbálkoznak ezzel. Ez így túl kampányszerű - tette hozzá Parti Nagy.

- Hagyni kell az embereket, hogy ők találják ki magukat. Bár a politika mozgástere meglehetősen kicsi, a gondolkodásé szerencsénkre még mindig elég nagy. Az állam, a politikum ehhez a technikai feltételek megteremtésével tehetné hozzá a magáét. De talán az lenne a legfontosabb, hogy levegő legyen. Élni, gondolkodni, találgatni.

Dessewffy Tibor
Dessewffy Tibor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.