Belső szerv mint nemzeti vagyon

Szűkítené a kormány a transzplantációs várólistára felkerülők körét. A jövőben csak a biztosítással rendelkező betegek juthatnának hozzá hazai donoroktól szervekhez vagy szövetekhez. Külföldiek így például a jelenleginél is ritkábban.

Igyekeznie kell annak, aki külföldi állampolgárként Magyarországon szeretne szervet kapni, mert a várólista "kiskapui hamarosan bezáródnak". Január elsejétől főszabályként csak magyar biztosított és a hazai egészségügyi szolgáltatásra jogosult beteg kerülhet fel a nemzeti várólistára. A szervátültetésekkel kapcsolatban az unió tagállamai a 2003-as velencei konferencián állapodtak meg abban, hogy az adott országban elhunytak szervei a "nemzeti vagyon" részét képezik, és elsősorban a helyi lakosság gyógyulását kell segíteniük. A tervezett változtatásokkal ehhez a megállapodáshoz igazítják a mostani szabályokat.

Jelenleg a Magyarországon tartózkodók közül, ha az indokolt, bárki felkerülhet a szerv- és szövetátültetésre várók listájára. A múlt év végén 1108 beteg várt valamilyen szervre, de "csak" 361-en juthattak veséhez, májhoz vagy szívhez. Arról, hogy hány külföldi került szervátültetésre műtőbe, nincs adat. Ezt nem tartják nyilván.

A várólistán lévők sorrendjét sem a nemzeti hovatartozás, hanem a szervet adó és kapó ember biológiai azonossága, illetve a beteg állapota dönti el - mondta lapunknak Rajczi Katalin, az Országos Gyógyintézeti Központ Haematológiai és Immunológiai Intézetének osztályvezetője, a nemzeti vesevárólista kezelője.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának adjunktusa, Remport Ádám szerint eddig is csak az úgynevezett élő donoros szervátültetésekre volt jellemző, hogy külföldi állampolgárokon térítés ellenében magyarországi intézetek végeztek ilyen műtéteket. (Néhány szervet - májlebenyt, vesét - hozzátartozók életükben is adhatnak.) Ez is nagyon ritka azonban, az elmúlt 15 évben néhány - elsősorban kelet-európai - beteg élt ezzel a lehetőséggel. Az ilyen beavatkozások nem befolyásolták a várólistán lévők sorrendjét. Oda eddig is csak akkor kerülhetett fel külföldi állampolgár, ha az életvitelszerűen Magyarországon élt, és biztosítási díjat fizetett az egészségbiztosítónak. Így jutott szervhez egy vietnami és egy kínai állampolgár, de Remport doktor tudomása szerint ezt a lehetőséget az új jogszabály sem tiltja majd.

2004. dec. 31-én hazai várólistán lévők és a múlt évben transzplantáltak száma

Vese

Várólista: 1021
Transzplantált: 285
(+11 élő donorral)
Egy év alatt a várólistán bekövetkezett
halálozások száma: 43

Máj

Várólista: 47
Transzplantált: 43
Egy év alatt a várólistán bekövetkezett
halálozások száma: 15

Szív

Várólista: 22
Transzplantált: 10
Egy év alatt a várólistán bekövetkezett
halálozások száma: 13

Tüdő

Várólista: 9
Transzplantált: 4
Egy év alatt a várólistán bekövetkezett
halálozások száma: 0

Hasnyálmirigy

Várólista: 14
Transzplantált: 12
Egy év alatt a várólistán bekövetkezett
halálozások száma: 1

Összesen

Várólista: 1108
Transzplantált: 361
Egy év alatt a várólistán bekövetkezett halálozások száma: 72

Forrás: Hungarotranszplant Kht.

A külföldiek csak kivételes esetben részesülhetnek szervátültetésben Magyarországon
A külföldiek csak kivételes esetben részesülhetnek szervátültetésben Magyarországon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.