Méltóságteljes megemlékezések

Az aradi vértanúkra emlékező nemzeti gyásznapon katonai tiszteletadás mellett tegnap felvonták, majd félárbocra engedték az állami lobogót a Kossuth téren. Országszerte és Aradon is megemlékeztek a 156 évvel ezelőtt kivégzett tábornokokra.

Méltóságteljesen emlékezett a magyarság Aradon a 156 évvel ezelőtt kivégzett tizenhárom tábornokra és a szabadságharcra. Délelőtt ezrek keresték fel az egykori vesztőhelyen álló obeliszket. Délután a magyar-román megbékélési parkban álló Szabadság-szoborcsoportnál megtartott ünnepségen is kétezren vettek részt. A Szabadság-szoborral szemben az 1848-as román forradalomra emlékeztető diadalív áll, köztük a magyar, a román lobogó és az unió zászlaja.

A magyar kormány képviseletében Kovács Kálmán informatikai miniszter arra emlékeztetett: 1849-ben az abszolutista osztrák hatalom azzal állított önmaga ellenében örök mementót, hogy ellentmondást nem tűrő erejét fitogtatta. Gheorghe Falca aradi polgármester rámutatott: ma Arad önazonosságának egyik meghatározó jegye a megbékélési park. Markó Béla kormányfőhelyettes, az RMDSZ elnöke is arra utalt: Arad tavaly óta már nem pusztán a gyászt és a vereséget juttatja eszünkbe, hanem a győzelem és az öröm szimbóluma is egyben, mert sikerült újból felállítani Zala György alkotását.

A vendégek közül az idén is a legnagyobb tapsot Dávid Ibolya MDF-elnök kapta, akinek az aradiak a Szabadság-szobor felállításában játszott szerepét évről évre így köszönik meg. A politikus Románia EU-tagságának megszavazásáról azt mondta: azzal a legfájóbb problémákat és tragédiákat próbálták gyógyítani.

Tőkés László püspök az idén nem vett részt az aradi nemzeti gyásznap rendezvényein. Ehelyett közleményben bírálta az RMDSZ-t, a szövetség által kidolgozott kisebbségi törvényt, és az erdélyi magyar szervezetek közötti párbeszéd megkezdését sürgette.

"A cselekedet tesz igaz hazafivá"

"Nekünk, a Köztársaság mai polgárainak, Magyarország mai vezetőinek úgy kell élnünk, hogy ne a szavainkkal,

hanem a tetteinkkel legyünk méltók az aradi vértanúk emlékéhez" - olvasható a miniszterelnöknek az aradi vértanúk emlékére megfogalmazott közleményében. "Október 6-a szomorú, de fontos dátuma nemzeti történelmünknek. Egy közösséget ugyanis nemcsak az örömei és a sikerei kovácsolnak össze, hanem a tragédiái és a bukásai is" -

írja Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnöki közlemény leszögezi: az aradi vértanúk igaz hazafiak voltak, akkor is,

ha sokan közülük nem magyarnak születtek - volt közöttük szerb, horvát és német ajkú egyaránt -, mégis Magyarországért, a magyar szabadságért haltak meg, ezért a nemzeti emlékezet magyar vértanúként őrzi meg mindannyiukat. "Mert a magyar befogadó nemzet. Tudja, hogy nem pusztán a származás, hanem a cselekedet tesz igaz hazafivá. Hogy a hazafiság nem születési előjog, hanem érdem, amelyet tetteinkkel érdemlünk ki" - áll

a közleményben.

A névsor

Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezich Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly.

A Hadtörténeti Múzeumban Varga Gábor szobrászmûvész alkotását avatták fel
A Hadtörténeti Múzeumban Varga Gábor szobrászmûvész alkotását avatták fel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.