Európai Zöldek: evet - vagyis igen - Törökország EU-csatlakozására

A luxemburgi tárgyalásokkal egy időben a törökországi Izmirben vitatták meg az Európai Zöldek az unió kibővítésének kérdéseit.

A résztvevők szerint a modern Európának példát kell mutatnia, hogyan élhetnek együtt különböző kulturális és vallási értékeket valló államok és polgárok. A Zöldek álláspontja szerint az EU-nak egyenrangú partnerként kell tárgyalnia Törökországgal. Olyan megoldást kell találni, amely nem ad teret a török és EU-s nacionalistáknak, a lejárt szavatosságú politikai gondolkodóknak.

Droppa György a Zöld Demokraták Szövetségének képviseletében kifejtette, hogy szeptember 11-e üzenete napjainkra kiemelt tartalommal tölti meg Törökország EU-csatlakozásának szükségességét.

A konferencián megállapították: Törökország eddig is sokat tett az ország demokratizálásáért, de ezt a folyamatot most nem megállítani, hanem felgyorsítani kellene. A terepet nem szabad átadni olyan politikai kalandoroknak, akik csak pillanatnyi politikai érdekeiket képviselik. Magyarországon is érdeklődést válthat ki, hogy a török zöldek azért támadják kormányukat, hogy az nem követ el mindent a Bergamában ciános technológiával történő aranybánya nyitásának megakadályozásáért. Ehelyett a döntést kényelmesen a ma meglevő szabályozásra és az érdekeltekre bízza.

Új alapokra kell helyezni az örmény népirtások megítélését - sürgetik ugyanakkor az Európai Zöldek. Elfogadhatatlan, hogy Orhan Pamuk török író a népirtással kapcsolatos véleménye miatt legyen börtönben.

A török csatlakozás megtárgyalását már többször elhalasztotta a nemzetközi közösség, indokként a ciprusi helyzet említve. E kérdés megoldását az Európai Zöldek Kofi Annan és az ENSZ kezébe helyeznék. Az ENSZ-től várnak olyan megoldást, mely a sziget lakosságának egynegyedét kitevő törökök számára is elfogadható. Törökországnak biztosítani kell, hogy Ciprus török és görög lakói egyaránt korlátozások nélkül mozoghassanak a Törökországgal kibővített EU területén, így a ciprusi szigeten is.

A bővítésnek törvényi szinten kell megerősítenie az emberi és szociális jogokat. A demokratizálási folyamatot ki kell terjeszteni új rendőrségi, büntetés végrehajtási és választási törvényekre. Ezért az Európai Zöldek aktív részt vállalnak Törökország uniós felvételének folyamatában.

Lagendijk: Törökország most bizonyíthatja, hogy tévedtek bírálói

Miután megszületett a luxemburgi döntés a török csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, Joost Lagendijk, holland zöldpárti európai parlamenti képviselő, az EP "Törökország" delegációjának elnöke üdvözölte a döntést. "Az Európai Parlament zöld frakciója (a Greens/EFA csoport) őszintén reméli, hogy Törökország akövetkező hónapokban és években bebizonyítja: az ország európai csatlakozási képességeivel kapcsolatban megfogalmazott kétségek alaptalanok. Úgy tudja ezt bizonyítani, ha folytatja reformprogramjait és az EU tagságra teljes mértékben megérett modern demokratikus állammá alakul" - fogalmazott au európai politikus.

(forrás: Zöld Demokraták Szövetsége - Greens/EFA)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.