Másfélezer afrikai próbált átjutni a spanyol határ kerítésén

Újabb másfélezer afrikai bevándorló próbált behatolni csütörtökre virradóra a Marokkó területén fekvő Melilla spanyol enklávé területére.

A spanyol elektronikus média egybehangzó jelentése szerint a bevándorlók a dupla vaskerítésen keresztül próbáltak bemászni a spanyol területre, de a biztonsági erők - a marokkói rendőrök és a spanyol katonák és csendőrök - a határ mindkét oldalán  megakadályozták ebben valamennyiüket, s szétoszlattáka rohamozókat. Juan José Imbronda, Melilla kormányzója a Cadena Ser spanyol rádióadónak nyilatkozva elégedetten nyugtázta a marokkói fegyveres erők együttműködését a spanyol katonákkal és csendőrökkel.

A spanyol belügyminisztérium eddig nem tudta megerősíteni a jelentést. Ugyanakkor María Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes nem sokkal az újabb behatolási kísérlet előtt közölte: lehetőség szerint már csütörtökön megkezdik mindazoknak a hazatoloncolását, akik az elmúlt napokban illegálisan behatoltak Melilla és a másik spanyol beékelődés, Ceuta területére. Fernández de la Vega a Spanyolország és Marokkó között 1992-ben aláírt egyezmény alkalmazására hivatkozott. Egyúttal bejelentette, hogy a következő napokban Madrid és Rabat aláírja a két ország határ-együttműködéséről szóló egyezmény első jegyzőkönyvét, amelynek célja hatékonyabbá és egyben humánusabbá tenni az illegális bevándorlást megakadályozó eszközöket. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.