Zöldkémiásoké a Nobel-díj

Két amerikai és egy francia tudós kapta az idei kémiai Nobel-díjat a szerves szintézisen belüli metatézismódszer kifejlesztéséért - jelentették be tegnap Stockholmban. A bonyolult kifejezés szerves molekulák környezetbarát előállítását jelenti.

Az amerikai Robert H. Grubbs és Richard R. Schrock, valamint a francia Yves Chauvin veheti át a 10 millió svéd koronával járó kémiai Nobel-díjat december tizedikén Stockholmban Alfred Nobel halálának évfordulóján. A hivatalos indoklás szerint a szerves szintézisen belüli metatézis-módszer kifejlesztésével érdemelték ki ezt az elismerést a kutatók. A 63 éves Robert H. Grubbs a California Institute of Technology (Caltech) professzora. A hatvanéves Richard R. Schrock a Massachusetts Istitute of Technology (MIT) professzora. Az idén 75 esztendős Yves Chauvin a Rueil Malmaison-i francia olajkutató intézet tiszteletbeli kutató igazgatója.

"Ez az eljárás környezetbarát módszer különböző szerkezetű szerves molekulák előállítására, amelyeket gyógyszeripari, műanyagipari termékek készítésére lehet használni. A gyártási folyamatnak kisebb az energiaigénye, a megszokottnál jóval kevesebb hulladékot termel, így a technológia nem, vagy alig terheli a környezetet. Ez az eljárás része annak a vegyiparon belül zajló forradalomnak, amelynek célja az ágazat környezetbaráttá tétele" - tájékoztatta lapunkat Horváth István Tamás, az ELTE professzora. A magyar szakember szerint a most Nobel-díjjal elismert módszer hihetetlenül elegáns eljárás, hiszen ennél egy időben történik a meglévő kötések felszakítása, illetve az újak kialakulása. A francia kutató találta ki, hogyan játszódik le ez a folyamat, a két amerikai pedig kifejlesztette az ehhez szükséges hatékony katalizátorokat. Az eljárást széles körben alkalmazzák, egyre nagyobb a gyakorlati jelentősége.

Egyébként, ha nem októberben, hanem már szeptemberben felfedik a Nobel-díjasok kilétét, akkor az egyik amerikai kutató Budapesten tudhatta volna meg, hogy övé a legnagyobb tudományos elismerés. A Horváth István Tamás által elnökölt kémiai konferencia egyik plenáris előadását ugyanis Grubbs professzor tartotta. "Azon kevés amerikai egyike, aki hihetetlenül tehetséges és emellett kellemes ember" - értékelte kollégáját Horváth István Tamás, akitől azt is megtudtuk, hogy Grubbs iskolateremtő tudós, az amerikai egyetemek tele vannak egykori diákjaival.

A magyar kutató számára a három név telitalálat. Várható volt, hogy ők kapják az elismerést, hiszen ez a terület az utóbbi évtizedben hatalmas fejlődésnek indult.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.