Kis segítség kis iskoláknak

Ellentétes hatású ösztönzők kiiktatásával, némi hozzáadott forrásokkal tanúskodik a jövő évi költségvetés tervezete arról a kormányfői szándékról, hogy meg kell tartani a kistelepüléseken az iskolák alsó tagozatait.

A kormány változtatott eddigi álláspontján, jelesül azon, hogy azokon a településeken, ahol a demográfiai helyzet és az önkormányzat gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a fenntartását, meg kell szüntetni az iskolát - jelentette ki két hete Gyurcsány Ferenc kormányfő. Tehát a miniszterelnök szerint a jövőben az alsó tagozatos oktatást diáklétszámtól függetlenül meg kell tartani minden településen.

Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a jövő évi költségvetés tervezetében a közoktatási normatívák nem változnak olyan irányban, hogy az biztosítaná a feltételeket az iskolák megtartásához. Leszögezte: nem elég deklarálni azt a szándékot, hogy maradjon meg minden településen az alsó tagozat - amivel egyetértenek -, a szükséges forrásokat is meg kell teremteni hozzá.

A kormány eddig abban látta a probléma megoldásának kulcsát, hogy ahol nincs elég gyermek és pénz, ott össze kell vonni az iskolákat. Ezt ösztönözte az idei tanévkezdésre időzített finanszírozási változtatás is. Az alsó tagozatos diákok után 204 ezer forintot kap a fenntartó egy tanévben. Ehhez járul az idén szeptember 1-jétől további tízezer forint. Ezt azonban csak azok az intézmények kapják meg, amelyekben az osztálylétszám a második, a harmadik és a negyedik évfolyamon eléri az előírt átlag (23 fő) legalább felét. Ez az intézkedés összevonásbarát volt. A jövő évi költségvetés tervezetében azonban már nem szerepel e támogatási forma. Ezzel közvetetten segíti a kisiskolák megmaradását. Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára elmondta: változás lesz az is, hogy egységes kistelepülési normatívát vezetnek be a közoktatásban. Az idén a kistelepülési alsó tagozatok - mérettől és iskolatípustól függően, hatféle jogcímen - 12-25 ezer forintnyi kiegészítő támogatást kaptak az alapnormatíván felül. Jövőre ez egységesen minden kistelepülésen 25 ezer forint lesz. Arató szerint azért nehéz a költségvetés tervezetében meglátni a pluszforrásokat, mert azok a kistérségi együttműködés finanszírozásában jelentkeznek. A részletes elosztást a költségvetési törvény végrehajtási rendelete szabja meg. Az államtitkár közölte: a kormány a társulások keretén belül képzeli el az alsó tagozatok helyben tartását. Például helyben megtarthatja négy társult falu az alsó tagozatát, de az adminisztrációt, a fejlesztő- munkát, az egyéb szolgáltatásokat közösen végezhetik, amivel pénzt spórolnak meg. Megjegyezte: egy olyan iskola, ahová két-három gyermek járna, eddig sem volt működőképes, és ezután sem lesz az - a helyben megtartandó alsó tagozatnak is van egy "alsó korlátja".

- Miután a közoktatás finanszírozása a gyermeklétszám alapján történik, az elöregedő falvak egyre nehezebben tudják megtartani iskoláikat. A több mint háromezer önkormányzati fenntartású általános iskola közül több mint 800 a 48 leghátrányosabb kistérség valamelyikében található.

A cél az, hogy ne kelljen "föltarisznyázni" a legkisebbeket
A cél az, hogy ne kelljen "föltarisznyázni" a legkisebbeket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.