Budapesten legkellemesebb az élet az új EU-tagok fővárosai között

Bécs a harmadik, Budapest az új uniós tagok fővárosai között az első az Economist Intelligence Unit listáján, amely a világ százhuszonhét városának életkörülményeit hasonlítja össze.

A világ százhuszonhét városának életkörülményeit hasonlítja össze a londoni székhelyű befolyásos gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit frissen napvilágot látott jelentése. Az EIU "élet-elviselhetőségi" indexének összeállítói közel negyven szempontból vették nagyító alá a vizsgált városok körülményeit. A meghatározó öt szempont a stabilitás-biztonság, az egészségügyi ellátás, a kultúra és a környezet, az oktatás, illetve az infrastruktúra. Az elemzés 0 és 100 százalék között osztályoz, és - miután a kérdés nem az, mit tud nyújtani, hanem, hogy milyen problémákkal küszködik egy-egy város -, minél alacsonyabb szám jön ki, annál vonzóbb az úticél. Húsz százalék fölött már komoly bajok vannak, az ötven százalékot meghaladó városokat pedig érdemes elkerülni, miután ott már nagyon kellemetlen lehet az élet.

Ez szerencsére nem vonatkozik Budapestre, amely 14 százalékkal az 57. helyen áll és így Közép-Európa legvonzóbb fővárosának számít. Mint a Népszabadság érdeklődésére Jon Copestake, a jelentés szerkesztője elmondta, a magyar főváros az áruellátás, a szolgáltatások, a kikapcsolódási lehetőségek, az oktatás és a lakások színvonala terén jeleskedett. Az 1-5 közötti skálán (ahol 1 a legjobb), csak a korrupció megítélésére kapott 2-nél rosszabb jegyet, hármast.

A jelenlegi világpolitikai klímában nem meglepő, hogy azok a legáhítottabb desztinációk, ahol a terrorizmus veszélye csekélynek látszik. A tanulmány tárgyát képező százhuszonhét városnak közel a felében minősül elviselhetőnek az élet. Ezek túlnyomó többsége Nyugat-Európában és Észak-Amerikában helyezkedik el, sőt, minden, földrajzilag ide sorolható város megüti a 20 százalék alatti mércét. Térségünkből Budapesten kívül csak Prága és Pozsony kvalifikálta magát. Aggasztó kontrasztként, az EIU árgus szemei egyetlen dél-amerikai, afrikai és közel-keleti várost sem találtak "élhetőnek".

Ellátási szempontból, valamint a kedvező személyi biztonsági és a hatékony infrastrukturális tényezőknek köszönhetően kanadai, ausztrál, osztrák és svájci városok nyújtják a legélvezetesebb életminőséget. Az első tíz között az "aranyérem" a kanadai Vancouveré, majd holtversenyben Melbourne, Bécs és Genf (2 százalékkal), illetve Perth, Adelaide, Sydney, Zürich, Toronto és Calgary (egyaránt 3 százalék) következnek. A lista végén a lakosságnak mindennapos kihívást jelentő Algír és Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby kullog.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.