Végtelenített elbeszélés

"Nem dübörög a gazdaság!" - hangoztatta az ellenzék, "Kirobbanó a siker" - állította ezzel szemben Kóka János gazdasági miniszter tegnap a Fidesz által kezdeményezett parlamenti vitanapon, amelyen a Gyurcsány-kormány elmúlt egy évét értékelték.

A szokásos ellenzéki-koalíciós panelekkel tűzdelt vitában kiemelt szerep jutott az euró bevezetésének, az autópálya-építésnek, az adócsökkentésnek, illetve a gázáremelésnek, a munkanélküliségnek. Kuncze Gábor (SZDSZ) szerint megérte váltani egy évvel ezelőtt: nem csalódtak Gyurcsány Ferencben, aki bátran, határozottan vezeti a kormányt. Herényi Károly (MDF) úgy látja: a kormányprogram rossz volt, amivel választást lehetett ugyan nyerni, de nem lehet kimozdítani az országot az EU-csatlakozás után rászakadt nehéz gazdasági helyzetből. A szocialisták Orbán Viktort hiányolták, szerintük vele valóban lehetett volna vitázni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: - A Gyurcsány-kormány programja azt mondta, hogy az igazságtalanságokat kell csökkenteni; azt mondja, hogy több lehetőséget lent, több felelősséget fent. Ezen a logikán születik meg a bankadó, a munka és a tőke jövedelmének azonos adóztatása, a luxusadó, ez a logika hatja át a száz lépést, a családi segélyezés rendszerét. Fontos feladat lesz a következőkben, hogy jobb egyensúlyt teremtsünk a feladatok és az önkormányzatok finanszírozása között. Van jó néhány olyan intézkedés, amelyekre joggal büszke a kormány. A nyugdíjkorrekció vagy a családtámogatás, amely az otthonról hozott különbségeket csökkenti. Több igazságot és több építkezést - ezt a programot viszszük tovább.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője: - A Gyurcsány Ferenc által tavaly meghirdetett kormányprogram a felejtés programja. Összeszámoltuk az ígéreteket, s a számláló 619-nél állt meg. De hallgatva a miniszterelnököt és Kóka miniszter urat, megtudhattuk, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó... Az egyik leglátványosabb ígéret volt a 400 ezer új munkahely. S mi a valóság? 400 ezer álláskereső. De 1000 milliárddal nőtt az államadósság egy év alatt, s a mérleg 36 adóemelést és hat bevezetett adót mutat. Az ötéves programokról annyit: melldöngetés, vállveregetés. A 13. havi családi pótlékot éppen most szüntetik meg, a 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést pedig az áremelések során kétszeresen is visszavették már.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.