Parlamenti vitanap a Gyurcsány-kormány egy évéről

A Fidesz kezdeményezésére kedden az Országgyűlésben vitanap kezdődött a Gyurcsány-kormány egy évéről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a vitanapon felszólalásában kifejtette: kormánya a választásokig hátralévő nyolc hónapban a "Száz lépés" politikájának igazságteremtési és építkezési programját viszi tovább, felelősséggel gondolva a következő évekre is.

"Azt mondhatom, hogy további javaslataink lesznek, amelyek alapvetően két irányba indulnak el: legyen könnyebb, méltányosabb az élet, és legyen olyan, amely lehetőséget teremt a holnapra is, azaz építkezik, egy igazságosabb és biztonságosabb országot teremt" -  fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő a kabinet gazdaságpolitikájáról, érintőlegesen az államháztartási egyensúlyért viselt felelősségről is szólva kiállt a munkahelyeket teremtő autópálya-építkezések folytatása, a nyugdíjkorrekciós program végrehajtása és a családtámogatási rendszer, illetve az adórendszer javasolt átalakítása mellett.

Kóka: Magyarország a régió legversenyképesebb országa

A gazdaság növekedése szempontjából minden feltétel adott az euró 2010-es bevezetéséhez - jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter kedden, a parlamentben rendezett vitanapon. Mint mondta, 2005 első félévében a Magyarországra áramló direkt működő tőke szintje meghaladta a 2,4 milliárd eurót, ami  minden idők legjobb eredménye.

Utalt arra, hogy a miniszterelnök Egyesült Államokbeli látogatásának egyik fontos célja, hogy még több tőkét, befektetőt vonzzanak Magyarországra. A gazdasági miniszter elmondta: a magyar gazdaság növekedése 2005 második félévében 4,1 százalék, míg az eurózónáé 1,2 százalék. Az export kétszer olyan gyorsan nő, mint a behozatal, a beruházások az első félévben 8,3 százalékkal növekednek.

Magyarország a legdrágábban termelő ország Kelet-Közép Európában, ugyanakkor a befektetői érték is itt a legnagyobb - fűzte hozzá. Az infláció alacsony, a forint erős, az értéktőzsde szárnyal, öt év csökkenés után az ország visszanyerte versenyképességét, ma a régió legversenyképesebb országa Magyarország - fejtette ki a miniszter.

Kóka János szerint a gazdaság fejlesztésének meghatározó területe a külföldi működő tőkebevonás, a kis- és középvállalkozások támogatása, az infrastruktúra fejlesztése és az állam méretének csökkentése. "Magyarország ma a régióban az első választandó hely, amikor valaki Kelet-Közép-Európát célozva gyártó, szolgáltató, vagy akármiféle kereskedelmi bázist szeretne létesíteni" - mondta a tárcavezető. Kiemelte azt is, hogy az autópályák hosszát 2006-ig megkétszerezik 2002-höz képest. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.