EU-Törökország: az Európai Unió által elfogadott tárgyalási keret fő pontjai

Az Európai Unió és Törökország keddre virradóra kezdték meg a török csatlakozásról szóló tárgyalásokat. Az Európai Unió által elfogadott tárgyalási keret fő pontjai a következők:

A TÁRGYALÁSOK CÉLJA:
A tárgyalások közös célja Törökország csatlakozása. A tárgyalások eredményét nem lehet előre garantálni, ez nyílt folyamat. Figyelembe véve az összes koppenhágai kritériumot, ha Törökország nem lesz képes teljesíteni minden, taggá válásához szükséges kötelezettségét, szavatolni kell, hogy biztosan beágyazódjon az európai struktúrákba a lehető legerősebb kapocs révén.
Törökország csatlakozásának lehetnek alapvető pénzügyi következményei, a tárgyalásokat csak a pénzügyi perspektíváknak egy 2014-gyel kezdődő időszakra vonatkozó meghatározása (vagyis az EU-költségvetés) után lehet lezárni.

A TÁRGYALÁSOK FELFÜGGESZTÉSE:
Abban az esetben, ha Törökország súlyosan és folyamatosan megsérti a szabadság, a demokrácia elveit, az emberi jogokat, az alapvető szabadságokat, valamint a jogállamiságot, amelyeken az Európai Unió alapul, az Európai Bizottság javasolni fogja a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését. A (külügyminiszteri) tanács minősített többséggel dönt az ajánlásról.

A KÖZÖSSÉGI VÍVMÁNYOK ALKALMAZÁSA:
A csatlakozás magával vonja valamennyi olyan jog és kötelezettség elfogadását, amelyek az unió rendszeréhez és annak intézményi kereteihez kapcsolódnak, amelyet az unió vívmányainak neveznek. Ennek része a szerződések tartalma, elvei és politikai célkitűzései, a törvénykezés és az elfogadott döntések, az európai bíróság igazságszolgáltatása és a nemzetközi egyezmények.
Az EU elfogadhatja Törökországnak bizonyos átmeneti intézkedésekre vonatkozó kérését azzal a feltétellel, hogy azok időben és jelentőségükben korlátozottak.

BEFOGADÓKÉPESSÉG:
Az uniónak Törökország befogadására való képessége, fenntartva az integráció ritmusát, jelentős szempont az unió és Törökország általános érdekei tekintetében.

CIPRUS:
Az EU további erőfeszítéseket kér Törökországtól a ciprusi kérdés átfogó megoldásának kérdésében az ENSZ keretén belül, valamint előrehaladást Törökország és valamennyi EU-tagállam közötti kétoldalú kapcsolatok normalizálásában, beleértve a Ciprusi Köztársaságot.
Az EU azt kéri, hogy Törökország teljesítse a vámuniós megállapodással kapcsolatos kötelezettségeit és annak kiterjesztését az új tagállamokra.

ELJÁRÁSI REND:
A tárgyalások kormányközi konferencia keretében zajlanak. A megbeszélések kezdete előtt a bizottság megkezdi az elért eredmények vizsgálatát, hogy felmérjék Törökország felkészültségi fokát e tárgyalásokra minden egyes területen és egyben információkat kapjanak azokról a problémákról, amelyek felmerülhetnek a tárgyalásokon.
Törökországnak a csatlakozás útján történt előrelépéseiről szóló rendszeres, az Európai Bizottság által készített jelentései alapján a (külügyminiszteri) Tanácsnak egyhangúlag kell szavaznia minden fejezet lezárásáról és megnyitásáról.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.