Gyurcsány: egyszerre állunk vitában a jobboldallal és a liberálisokkal

Amit mi csinálunk, az nem liberális politika - mondta Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádiónak adott, kedden reggel sugárzott interjújában.

A miniszterelnököt Szekeres Imre és Szili Katalin szocialista politikus hétvégén tett kijelentéseinek értelmezésére kérte az újságíró, amire Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "ez a  kritika a liberalizmussal szembeni kritika, ami azt hiszem, hogy  helyénvaló" (...), az, amit mi csinálunk, az nem liberális politika".

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese a rádióban idézett nyilatkozatában azt mondta, hogy a liberális piacgazdaság lízingelt gazdaságpolitikája nem a szocialisták értékrendje, míg Szili Katalin házelnök úgy fogalmazott, hogy az új szociáldemokrata baloldali  politika nem azonosítható a fékezett habzású neoliberalizmussal.

A kormányfő közölte: "az a politika, amit csinálunk, egy nagyon fontos ponton eltér a liberális politikai főiránytól". A  szociáldemokraták nem hiszik, hogy a piac mindenre megoldás, e helyett azt mondják, hogy a piacot szabályozni, helyenként  ellenőrizni és korlátozni kell - fejtette ki.

Piacnak és közösségnek, piacnak és államnak, magán és közösségi kezdeményezésnek és tulajdonnak együtt kell működnie - hangoztatta.

Azt mondta: pártja egyszerre áll vitában a jobboldallal és a liberálisokkal, de az utóbbiakkal folytatott viták terepe nem a parlament, hanem a kormány, illetve a nézeteltérések megbeszélése a háttérben történik.

Közölte, a Fideszt nem tartja "egy korszerű, mai konzervatív  politikát valló tömörülésnek", mivel a nagyobbik ellenzéki párt  "több lehetőséget" lát az államban.

A miniszterelnök a gázáremelést érintő újságírói kérdésre azt mondta: a korábbi kormány 1998 és 2002 között az áremelés több mint 70 százalékát terhelte a lakosságra, míg azóta az MSZP-SZDSZ kormány(ok) csak az 50 százalékát.

Többet tudtunk kompenzálni arányaiban, de sokkal nagyobb a gázáremelkedés általában. Arra törekszünk, hogy a lakosság körében csillapítottan jelenjen meg a világpiaci gázárak növekedése - mondta Gyurcsány Ferenc. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.