Straw óvott a vallásfilozófiai alapú megosztástól

Hivatalosan megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Törökország között.

Jack Straw brit külügyminiszter és más uniós hivatalos személyiségek baráti öleléssel fogadták a luxemburgi konferencia-központban hétfőn késő éjjel mosolyogva érkező Abdullah Gül török külügyminisztert. Az EU soros elnöksége nevében a tárgyalásokat hivatalosan megnyitó Straw további katonai és igazságszolgáltatási reformokat és a kurd területek helyzetének javítását sürgette Törökországnál. 

"Történelmi pillanat jött el ma, új korszak kezdődik Törökország életében" - mondta Abdullah Gül török külügyminiszter hétfő este az ankarai repülőtéren, mielőtt felszállt a Luxemburgba induló repülőgépre. Eközben Luxemburgban Jack Straw, az EU soros elnökségét adó Egyesült Királyság külügyminisztere Európa és az egész nemzetközi közösség történelmi napjáról beszélt.  

Ausztria végül "betört", és elfogadta, hogy a csatlakozási tárgyalások végső céljaként Törökország teljes jogú tagságát jelöli ki az EU tárgyalási mandátuma. Abdullah Gül úgy nyilatkozott, az elfogadott szöveg ezt rögzíti, és ennek az opciónak nincs alternatívája.  

Jack Straw arra figyelmeztetett, hosszú út áll a felek előtt, mintegy tízéves egyeztetési folyamatra kell számítani, "de ha ennek Törökország bejutása lesz a jutalma, akkor érdemes küzdeni". Straw reméli, hogy Gül külügyminiszter közép-európai idő szerint éjfél előtt Luxemburgba érkezik, hogy formálisan még október 3-án, a korábban kitűzött időpontban meg lehessen nyitni a csatlakozási tárgyalásokat.  

A Eurobarometer nyár eleji felmérése szerint az EU polgárok mindössze 36 százaléka támogatja Törökország teljes jogú tagságát. Messze az átlag alatti a támogatottság Ausztriában (szűk 10 százalék), Cipruson (16 százalék), Franciaországban és Németországban (22-22 százalék). A török csatlakozást legtöbben Magyarországon helyeslik (51 százalék), és az átlagnál pozitívabban viszonyulnak hozzá a britek, a portugálok és a spanyolok is (45-43-42 százalék). Az európaiak többségét Törökország mérete, népessége, a szegénység és az iszlám vallás riasztja.  

Jack Straw óvott attól, hogy vallásfilozófiai alapon bárki határt akarjon húzni az - ahogy ő fogalmazott - "úgynevezett keresztény örökséget" és az iszlám örökséget hordozó országok közé. (eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.