Jól lakni Pesterzsébeten

Pesterzsébetet megkárosítva, törvénysértően utaltak ki önkormányzati bérlakásokat az első két ciklusban - állapította meg a XX. kerületi munkacsoport most elkészült jelentésében.

A testületet azután hozták létre, hogy nyáron nyilvánosságra került: helyi képviselők is kaptak önkormányzati bérlakást. A lakáskiutalási aktákat a rendszerváltozásig visszamenőleg vizsgálták meg; jelentésüket - amelyben a személyiségi jogokra hivatkozva még a polgármestert is csak monogrammal említik - legutóbbi ülésén fogadta el a képviselő-testület.

A lapunk birtokába került dokumentumból kiderül: a vizsgált csaknem két tucat kiutalás zöme jogszerű és indokolt volt. 1990 és 1998 között azonban több törvénysértő esetre is bukkantak. A jelentés mindezt "sajnálatosnak" nevezi. (A pesterzsébeti önkormányzat újabb vizsgálata azt állapította meg: ha felmerült is annak idején bűncselekmény gyanúja, az ügyek mára elévültek.) A munkacsoport a jövőre nézve azt javasolja, hogy "a kerületi közszereplők, az önkormányzat és intézményeinek dolgozói azonos elbírálás alá essenek más igénylőkkel". Azt is felveti, hogy ezentúl legyen nyilvános, ki, miért kap bérlakást az önkormányzattól.

A jelentést átböngészve megállapítható: négy volt vagy jelenlegi fideszes képviselő, két SZDSZ-es - köztük a lakáskiutalásokról döntő bizottság egykori elnöke -, valamint egy szocialista városatya részesült önkormányzati bérlakás-kiutalásban, mindegyikük megváltozott családi helyzetére hivatkozott, az ingatlant pedig a vizsgálat szerint jogszerűen kapta meg.

Az aggályos esetek 1998 előtt fordultak elő. A kerületi ingatlankezelő szervezet akkori vezetője - jelenleg fideszes külsős bizottsági tag - például annak idején elérte, hogy 76 négyzetméteres szolgálati lakását önkormányzati bérlakássá minősítsék át, a kedvéért még a kerületi rendeletet is módosították 1993-ban. Akkor négyszázezer forintért jutott hozzá az ingatlanhoz; a vételár tíz százalékát még akkor kifizette, a maradékot pedig 2020-ig törleszti évi háromszázalékos kamattal, havonta alig másfél ezer forintos részletben. (Ezt az akkor hatályos lakástörvény lehetővé tette.)

Az ingatlankezelő egykori vezetőjének felesége - aki házfelügyelőként egyben férjének alkalmazottja volt - szintén vitatható módon szerzett lakást. Férje közbenjárására 29 négyzetméteres házfelügyelői szolgálati lakását 1993 végén minősítették át önkormányzati bérlakássá, amelyet két hónappal később megvásárolt. Alig egy év múlva, 1995 elején nagyobbra, 46 négyzetméteresre cserélte. A cserepartner az ingatlankezelőnél dolgozó másik házmester, vagyis ugyancsak a férj beosztottja volt. Bár a cserelakás a hivatalos papírok szerint nem ekkora volt, a valótlan adatokat tartalmazó szerződésre az önkormányzat ráütötte a pecsétet. Nem telt el egy hónap, az asszony kiskorú, akkor hétéves gyermeke javára lemondott elővásárlási jogáról, és - bár a gyámhatóság nem engedélyezi - fiának megvette az ingatlant. Amit a földhivatal példás gyorsasággal - kevesebb mint egy hónap alatt - be is jegyzett.

Szintén tanulságos eset a polgármesteri hivatal egykori dolgozójának ügye, aki 1993-ban úgy vásárolt meg egy 51 négyzetméteres lakást az önkormányzattól, hogy azt korábban nem is bérelte. Húsz nappal később pedig kamatmentes támogatást kért munkahelyétől arra hivatkozva, hogy lakást akar venni, mert még nincs neki. A támogatást - összesen több mint félmillió forintot - meg is kapta. A visszafizetést azonban - bár többéves haladékot kapott rá - a mai napig nem teljesítette. A támogatási szerződést a hivatal végül 2004-ben mondta fel, erről azonban egykori dolgozóját nem tudta értesíteni, a felmondólevél ugyanis "ismeretlen helyre költözött" megjegyzéssel érkezett vissza a hivatalba. A kerület most fut a pénze után, annak idején ugyanis elfelejtettek jelzálogjogot kikötni a támogatással megszerzendő ingatlanra. Az önkormányzat perre vitte az ügyet, az eljárás jelenleg is tart.

Az elmúlt tíz évben több mint háromezerrel csökkent a Budapest legszegényebb kerületének tartott Pesterzsébeten az önkormányzati bérlakások száma. A városrész tulajdonában jelenleg alig ezer ilyen ingatlan van. Mivel a kiutalást kérők száma "jóval meghaladja a rendelkezésre álló lakások számát, a bizottság kénytelen a kérelmezők nagy részét elutasítani" - tartalmazza a már idézett jelentés.

Erzsébet központja. Kénytelenek elmenni a vitatott lakáskiutalások mellett
Erzsébet központja. Kénytelenek elmenni a vitatott lakáskiutalások mellett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.