Megalkuvással vádolják Orbánt

Határon innen és túl is vihart kavart, hogy a Fidesz megszavazta Románia uniós csatlakozását. Gyurcsány Ferenc mindenesetre ezért felelősséget vállaló ellenzéki politikusként beszélt tegnap Orbán Viktorról.

Erdélyben sokan úgy gondolták, hogy a Fidesz nem fogja megszavazni Románia uniós csatlakozását, hiszen a párt vezetői korábban arról beszéltek, hogy ezt Erdély autonómiájának megadásához kötik. Így nyilatkozott a Demokratában 2004 augusztusában Szájer József EP-képviselő, Orbán Viktor pedig alig két hónapja Tusnádfürdőn szó szerint ezt mondta: "Ha egy országban az ott élő közösség autonómiát akar, de ezt megtagadják tőle, ez az állam nem épített ki olyan minőségű demokráciát, amely az Európai Unióban egyébként a tagság előfeltétele. Szeretném nagyon egyértelműen megfogalmazni a véleményemet: ha megtagadják az Erdélyben élő magyaroktól az autonómiát, akkor Románia szerintem nem kellő alappal kéri felvételét az Európai Unióba."

Ennek ellenére az Országgyűlés a múlt héten 257 szavazattal - hat ellenében, egy tartózkodás mellett - fogadta el a Bulgária és Románia uniós csatlakozásáról szóló szerződés kihirdetésére vonatkozó törvényt. Kizárólag független honatyák voksoltak nemmel, Horváth Balázs tartózkodott. Az ülésteremben lévő valamennyi fideszes képviselő igennel voksolt, többek között Orbán Viktor, Németh Zsolt és Áder János is. Igaz, a Fidesz-frakcióból legalább nyolcvanan nem szavaztak annak ellenére sem, hogy közülük sokan az ülésteremben ültek. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke sem szavazott. Utóbb a Reform által rendezett esten azt mondta: megengedheti magának ezt a luxust. Arról is beszámolt, hogy a frakcióban komoly vita volt arról, hogy megszavazzák-e Románia csatlakozását, s ő amellett volt, hogy ne tegyék. Végül azért kerekedett felül az igen szavazatos álláspont, mert a T. Ház feles többséggel voksolt a törvényről. Így nem lett volna értelme az elutasításnak. Másrészt, ha a Fidesz nemmel szavaz, utána hallgathatták volna Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes bíráló nyilatkozatát - jegyezte meg Kövér László. Nagy derültség fogadta, amikor a fideszes politikus a fórumon "elő is adta", hogyan nyilatkozott volna egy ilyen esetben az RMDSZ elnöke.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mindenesetre tegnap az Országgyűlésben úgy reagált Orbán Viktor igenlésére: a Fidesz elnöke képes volt "saját radikálisaitól elhatárolódni". "Képes volt arra, hogy amikor valóságos reálpolitikusként, a felelősséget is vállaló ellenzéki politikusként kellett megnyilvánulnia, akkor beült a képviselőházba, és igen gombot nyomott" - tette hozzá.

A radikális jobboldal össztüzet zúdított a Fideszre. A Jobbik alelnöke, Molnár Tamás úgy látja: az egész nemzeti-polgári tábort megdöbbentette a Fidesz pálfordulása. Így szerinte a Fidesz elnöke elvesztette azt az erkölcsi és politikai alapot, ami elengedhetetlen a határon túli magyarság érdekeinek képviseletéhez. A valóság szerinte az, hogy a nemzeti érdekek képviseletének nincs helye az Országgyűlésben, és ezért elsősorban nem Gyurcsány Ferenc és nem Kuncze Gábor a felelős, hanem a magát nemzetinek nevező ellenzék vezetője. "Az ellenzék is csak dumál, és közben ráront a saját nemzetére" - fogalmazott Molnár.

Szász Jenő, Székelyudvarhely Fidesz-szimpatizáns polgármestere azt mondja: a szavazást a kormány kezdeményezte, ezért a kabineté a felelősség is. A Fidesznek Szász szerint két rossz döntési lehetősége maradt: igent vagy nemet mondani. Szász úgy látja: nehezíti a szavazás fideszes kommunikációját, hogy Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője egy éve azt írta: "ócska nemzetáruló", aki megszavazza keleti szomszédunk uniós csatlakozását. Szász szerint ez a stigma a múlt héten az "igen" gombot megnyomó Orbánra nem lehet igaz, inkább azokra, akik a javaslatot beterjesztették. Ha a Jobbik ezért Orbánt támadja, azzal Gyurcsánynak segít. Szász Jenő is hallott arról, hogy Erdélyben sokan felháborodtak a Fidesz magatartásán, de szerinte ez provokáció, és a többség igenis tudja, ki képviseli őket odahaza.

Székelyudvarhely alpolgármestere - Szász Jenő vetélytársa - másképp értékel. Ladányi László úgy gondolja, hogy a békés nemzetegyesítés egyetlen megoldása Románia uniós tagsága. Ez elé akadályt gördíteni nem lett volna szerencsés. Ladányi emlékeztetett arra, hogy a tavalyi romániai választáson Orbán Viktor Szász mellett kampányolva az autonómiáról és a kettős állampolgárságról beszélt. Szász, ha kis különbséggel is, de nyert kettejük párharcában, mert Orbán Erdélyben hiteles politikus volt. "Kérdés, így lesz-e ezután is" - tette hozzá az alpolgármester.

Tóth Gy. László, Orbán egykori tanácsadója csak annyit mondott: átgondolatlan és szerencsétlen lépés volt a Fidesz részéről igennel szavazni.

A határon túli magyarok ügyével foglalkozó parlamenti bizottság felállítása volt annak a megbeszélésnek a témája, amelyet Szili Katalin házelnök folytatott tegnap Csapody Miklós MDF-es képviselővel. Az ellenzéki honatya korábban nyílt levélben kérte a házelnököt, hogy terjessze a plenáris ülés elé a bizottság megalakítására vonatkozó javaslatot. Szili Katalin nem tesz eleget ennek a felkérésnek - nyilatkozta a találkozó után Csapody. A házelnök ezt azzal indokolta: a házbizottságban elvi egyetértés alakult ki a bizottság létrehozásáról, arról viszont nem, hogy kiadja az elnököt.

Orbán Viktor és Szász Jenõ 2004-ben - átvágás elõtt
Orbán Viktor és Szász Jenõ 2004-ben - átvágás elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.