Az MKP a második legerősebb szlovákiai párt

Egy friss közvélemény-kutatás mutatói szerint a száznál több szlovák párt mezőnyében a Magyar Koalíció Pártja (MKP) 11,8 százalékos támogatottságával a második legerősebb politikai erő.

A szlovákiai magyarok stabil szavazóbázisának támogatottságát élvező magyar pártot egyedül az ellenzéki szociáldemokrata erő, a Smer (Irány) előzi meg 34,1 százalékos eredménnyel. A Robert Fico vezette szociáldemokraták és vezetőjük hosszú ideje vezet az egyéb pártok és pártpolitikusok mezőnyében, és ha most tartanák az egy év múlva esedékes országos képviselőválasztást, a SMER fölényesen győzne, partnerek híján mégis komoly kormányalakítási gondokkal találná magát szemben.

A Smer és az MKP mögött a harmadik a szintén ellenzéki - Vladimír Meciar vezette - Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS), amely eddigi támogatottságának mélypontján 9,9 százaléknál tart.

Az 1157 fős minta alapján készült felmérés szerint a parlamentből kiszorult szélsőségesen erő, a zsigeri magyarellenességre építő zsolnai (Zilina) polgármester, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) 9,1 százalékos támogatottsággal ismét visszakerülne a parlamentbe.

A hetedik éve kormányzó miniszterelnök, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) élén álló Mikulás Dzurinda pártja mindössze 8,5 százalékos támogatottságra számíthat, így csak az ötödik a sorban. Dzurinda egyik koalíciós partnere, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,3 százalékkal jutna be a parlamentbe, ahol 6,2 százalékkal ismét helyet kapna az előző rezsim jogutódjaként nyilvántartott Szlovákia kommunista pártja, amely a tizenhárom évvel a rendszerváltás és az egypártrendszer bukása után 2002-ben ismét parlamenti pozícióhoz jutott.

A szlovák kormánykoalícióból a közelmúltban kizárt és pártszakadáson átesett liberális erő, az Új Polgári Szövetség (ANO) ugyanúgy kívülről nézhetné csak a parlamentet, ahogy a belőle kivált, egyelőre névtelen platform is, melynek hétfőn még két minisztere van a kormányban, de kedden már három lesz. Ivan Gasparovic ugyanis több hetes késleltetés után kedden kinevezi a gazdasági tárca élére Jirko Malcháreket, aki volt pártelnöke, az ANO romjainak élé álló Pavol Rusko székébe ül. Ruskonak gyanús váltóügyei miatt kellett távoznia a kormányból.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.