Ismét menekülők rohamozták meg a marokkói-spanyol határt

Ismét több száz bevándorló rohamozta meg hétfőn hajnalban Melilla marokkói spanyol enklávét.

A Cadena Ser spanyol magánrádió jelentése szerint mintegy 300 illegális afrikai bevándorló hatolt át a Marokkó északi részén fekvő spanyol felségterületet körülvevő fémkerítésen, amelynek kapuja eléri a hat méteres magasságot is. A rádió úgy tudja, hogy a  rohamban legalább 7-800-an vettek részt. Ugyancsak 300-ra tette a bejutók számát a spanyol nemzeti televízió.

A spanyol belügyminisztérium megerősítette a roham tényét, de konkrét számadatokat nem közölt. Melilla, a másik marokkói spanyol enklávéval, Ceutával együtt az egyetlen szárazföldi határ az Európai Unió és az afrikai kontinens között.

Az újabb rohamra azután került sor, hogy a spanyol hatóságok és a marokkói rendőrség a múlt héten 480 katonát, illetve 1600 rendőrt és csendőrt vezényelt az enklávé határok két oldalára, hogy elrettentsék a behatolni akarókat.

A közelmúltbeli bevándorlórohamok miatt gyorsították meg a védőkerítések magasítását is. José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő múlt csütörtökön bizakodásának adott hangot, hogy a bővítési munkálatok után a megszűnnek az ilyen tömeges akciók.  Melilla autonóm város elnöke úgy vélekedett, hogy "a megoldás csakis a határ túlsó oldaláról jöhet" és megállapította, hogy hétfőre virradóra "nem volt túl erős az együttműködés" a marokkói  rendfenntartó szervekkel.

A múlt héten két hasonló akcióra is sor került a két enklávénál. Kedden 300-an tudtak behatolni Melillába, míg csütörtökön Ceutát próbálták bevenni hasonló rohammal. Kétszáz bevándorlónak sikerült bejutnia Ceutába, de - spanyol adatok szerint - a tumultusban öt afrikai életét vesztette. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.