Elsüllyedt Bősnél egy román üdülőhajó

Elsüllyedt az éjszaka az a román üdülőhajó, amelyik vasárnap délután a bősi vízi erőmű közelében gyulladt ki, a kifolyt üzemanyag a víz színén lángol.

A Dunán Bécs felé tartó, négyemeletes Oltenita üdülőhajón keletkezett tűz okairól egyelőre nem tudni biztosat. Valószínű, hogy az egyik kajütben valaki villanyrezsóval főzött és ez okozhatta a tüzet.

Hétfőre virradó éjjel fél kettőkor a négyemeletes hajótest középső része, a gépház és az üzemanyagtartály is lángba borult, és nem sokkal később a száz méter hosszú hajótest megroppanva a víz alá merült. A hajónak csupán a felső fedélzete látszik ki a vízből, körülötte pedig lángol a kifolyt üzemanyag.

A tűzoltók azóta elsődlegesen a környezeti károk mérséklésére összpontosítanak: haboltóval próbálnak úrrá lenni a lángolva terjedő gázolaj fölött. A munkát nehezíti, hogy speciális tűzoltóhajó nem áll a rendelkezésükre.

A hajó 77 utasát és személyzetének 43 tagját egy ember kivételével biztonságosan sikerült a partra menekíteni, de az egyik kajütben szénné égett holttestet találtak, aki vélhetően a hajózenekarhoz tartozó román énekesnő lehet.

Még hétfőn délelőtt is lángolt a kiömlő üzemanyag

A Dunán a szlovák oldalon hétfői jelentések szerint még oltják a vasárnap délutáni hajóbaleset nyomán keletkezett tüzet; a folyó magyarországi szakaszán szakadozott olajfoltok jelentek meg, amelyek az ivóvíz minőségét nem veszélyeztetik - nyilatkozta Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) helyettes államtitkára hétfőn az MTI-nek. Hozzátette, hogy a környezetvédelmi, vízügyi és természetvédelmi felügyelőség szakemberei a helyszínen tartózkodnak.

Szap község térségében a közös magyar-szlovák Duna szakaszon a szlovák részen vasárnap 14 órakor kigyulladt egy négy emeletes román üdülőhajó, és mintegy 30 köbméter gázolaj került a Dunába, amely szintén kigyulladt.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy Gönyű térségében és Vámosszabadinál olajfoltokat észleltek a Dunán. A vízügyi igazgatóság hajói a térségben vannak, és ha olyan mértékű lenne a szennyezés, akkor beavatkoznának. Egyelőre szakadozott olajfoltok vannak - tette hozzá.
Rakics Róbert elmondta: az esetről értesítették a térségben lévő vízműveket, az ivóvíz minőségét nem veszélyeztetik a szakadozott olajfoltok. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.