Először és utoljára?

Amint arról szombaton beszámoltunk, újabb fejezettel gazdagodott az athéni olimpia óta íródó magyar doppingbotrány-krónika.

Ezúttal az internetre került föl egy hanganyag, amely a játékokon szerzett ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc, Komáromi Lajos, azóta már leköszönt sportági elnök és Varga László edző beszélgetését rögzíti. A diskurzus során Komáromi és Varga arra próbálta rávenni Gyurkovicsot, hogy az általuk kreált verziót adja elő az Athénban történtekről, s félreérthetetlen utalások hangzanak el arra vonatkozóan: a hazugság igazságként tálalását egyeztették Aján Tamással, a nemzetközi szövetség elnökével, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárával. Aján pénteki megkeresésünkkor még nem kívánta kommentálni a friss fejleményt, tegnap azonban terjedelmes nyilatkozatot adott az MTI-nek. Ebből idézünk:

"Határozottan kijelentem, hogy ez az első és utolsó alkalom, amikor megnyilvánulok ebben a kérdésben, s teszem ezt most azért, mert az elmúlt napokban a magyarországi sajtótermékekben olyan színben tüntették fel a nevem, amely nemcsak személyemnek, hanem a 110 éves Magyar Olimpiai Bizottságnak és a teljes magyar sportnak is árt. Komáromi Lajos vezetésével szeptember 17-én megalakult a szövetség új elnöksége, ezek után találkoztam a testület elnökével. A beszélgetésen mindössze annyit kértem tőle, hogy a magyar súlyemelés érdekében, három évvel a pekingi olimpia előtt legyen végre rend a sportágban. Ezen a beszélgetésen nem helyeztem nyomás alá a magyar szövetség elnökét, nem zsaroltam meg senkit és nem tettem említést semmilyen doppingszerről, így oxandrolonról sem. Komáromi Lajos a tárgyalás után azzal a határozott szándékkal állt fel az asztaltól, hogy a lehető legrövidebb időn belül rendezi a helyzetet, nagyon sajnálom, hogy egyes, a sportágon már kívül álló, de a szálakat a háttérből mozgató személyek állítólag megakadályozták ezt."

Arra a kérdésre, hogy mit szól a nyilvánosságra hozott hangfelvételhez, a következőket mondta:

"Egyfelől megdöbbentett, hogy valaki vagy valakik ilyen módszerhez folyamodtak, másfelől nem tudok mit kezdeni ezzel a hangfelvétellel. Három ember beszélget, mégis milyen következtetéseket kellene ebből levonnom? Miért kellene lemondanom és távoznom a MOB főtitkári posztjáról, ahogyan ezt egyes újságírók szeretnék? Mi közöm van három ember disputájához? Sajnálatosnak tartom, hogy egyes részleteket az újságok valamilyen oknál fogva nem közöltek, pedig az ominózus mondatokban Komáromi Lajos azt mondja, hogy nekem semmi közöm nincsen az egész ügyhöz. Ez így igaz, hiszen én csak annyit kértem, hogy tárják fel az igazságot. A magyar sajtóban arról is írnak, hogy megfenyegettem a Magyar Súlyemelő Szövetséget, ez nem igaz. Szintén hazugság, hogy az én nyomásomra tartott volna sajtótájékoztatót az MSSZ. Aki azzal a felvetéssel áll elő, hogy Gyurkovics Ferencet megfenyegettem, szintén nem mond igazat, hiszen vele az idén tavasz óta semmilyen formában nem beszéltem. Ellenben nagyon csodálkozom azon, hogy az Ábrahám Attila és a Nemzeti Sporthivatal által ingyenesen felajánlott géntérkép elkészítésének lehetőségével a mai napig egyik érintett sem élt. Ez a vizsgálat minden nyitott kérdésre választ adhatna, de csakis abban az esetben, ha az ügyben felmerült valamennyi szereplő mintát adna a DNS-térkép elkészítéséhez. Érdekes tény az is, hogy az Athénban szereplő nyolc magyar súlyemelő közül hét bejelentette aktív sportpályafutásának befejezését, az egyetlen kivétel Krutzler Eszter, aki anyai örömök elé néz."

Aján Tamás kitért arra, hogy a hét végén a közte és Jacques Rogge NOB-elnök között zajló eszmecsere során szóba került a doppingügy is.

"A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke maximális támogatásáról biztosította mind a MOB-ot, mind pedig személyemet. Elmondta, hogy ezek az események nem befolyásolhatják a MOB és a NOB közötti kitűnő kapcsolatot, valamint leszögezte, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség doppingellenes küzdelme példaként állítható a világ valamennyi sportszövetsége elé. Nekem ezek a szavak adnak erőt munkám folytatásához, az IWF a továbbiakban is kérlelhetetlen szigorral lép fel a csalás, a meg nem engedett eszközök használata ellen. Szeretném remélni, hogy a több mint egy esztendeje zajló magyarországi doppingügy hamarosan lezárul, hiszen most már minden idők nyolcadik legeredményesebb magyar olimpiai sportágának fennmaradása a tét."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.